Ekonomija
I DALJE NA SNAZI MJERE BIOSIGURNOSTI OD ASK-A

Mjere protiv koronavirusa jačaju i sigurnost od kuge
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Hrvatska je i dalje slobodna od afričke svinjske kuge, mjere traju i dalje

Afrička svinjska kuga (ASK), globalna epidemija koju izaziva virus protiv kojeg nema cjepiva, u 2019. je prouzročila pad proizvodnje svinja za, procjene su, oko 10 %. U masovnoj histeriji oko COVID-19 virusa potpuno je zaboravljen asfivirus (ASF virus).


A baš nedavno, u Poljskoj, na granici s Njemačkom (12 km), velika farma od 23.000 svinja, od kojih 7000 krmača, potvrdila je bolest ASF. To je prvi proboj u Poljskoj na velikoj farmi. Poseban problem je blizina Njemačke, drugog najvećeg proizvođača svinja u Europskoj uniji (EU) koji diktira tržište cijelog EU-a. Bitka protiv te opake bolesti ne smije za nas biti manje važna i dalje moramo biti vrlo aktivni u prevenciji i provedbi mjera protiv ASK-a. Upozorio je i podsjetio na prijetnju od ASK-a, koja u općoj pozornosti prema koronavirusu i mjerama protiv njegova širenja kao da prolazi ispod radara, Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja.

Migracije

ASK se nedavno, nakon rujna, vratio u Srbiju, a u ožujku i u Kinu. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su i dalje sve biosigurnosne mjere vezane za sprječavanje ulaska i širenja kuge u RH na snazi, neovisno o situaciji s koronavirusom. Tako svinjogojci provode dvostruke mjere – i oko ASK-a i COVID-a – RH je i dalje slobodna od ASK-a, ističe državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.


Planirana izračunana godišnja migracija divljih svinja (glavnih vektora prijenosa bolesti, jest 50-60 km godišnje – podatak za sve one koji prate kretanje ASK-a u okruženju poput Srbije, a još prije je utvrđena i u Mađarskoj.


Kraljičak ističe da su i dalje na snazi sve biosigurnosne mjere oko ASK-a, i dalje teče pojačan odstrel divljih svinja, a da je veterinarska služba izuzeta iz mjera Nacionalnog stožera vezanih za ograničavanje kretanja.


– Posebno smo se zauzeli za to vodeći se time da se zaštita javnog zdravlja životinja provodi u cijelosti, da sve ovlaštene veterinarske organizacije imaju nesmetano kretanje u obavljanju djelatnosti i zaštiti zdravlja životinja, a time i nesmetanost u provedbi mjera - kaže Kraljičak.


U Središnjem savezu udruga uzgajivača svinja Hrvatske kažu da svinjogojci i dalje uredno provode mjere biosigurnosti vezane za ASK.


Predsjednik Goran Jančo podsjeća da je Pravilnik o biosigurnosti na farmama na snazi još od prije 10 godina, no da je posebno aktualiziran s preventivom protiv ASK-a. I on u svom uzgoju neprekidno provodi biosigurnosne mjere – dvostruka ograda, posebna odjeća i obuća, dezinfekcija, odredbe za zaposlene na farmi da ne smiju biti lovci i dr.


– Istina, mjere oko ASK-a sada su manje u fokusu zbog COVID-19. Epizootioloških podataka oko ASK-a nemamo, no moram reći da ove mjere oko kretanja ljudi i stvari zbog COVID-19 pozitivno utječu i na preventivu, suzbijanje širenja ASK-a poput dezinfekcije ljudi, kamiona... - ocjenjuje Jančo.
Proizvodnja

- Svi koji su zaduženi na provedbi mjera biosigurnosti i dalje aktivno rade svoj posao. Do 1. travnja u pojačanom odstrelu odstrijeljeno je 37.000 divljih svinja - kaže Kraljičak dodajući, istina, da je među lovcima bilo raznih tumačenja uredbi kada je o lovu riječ. Za nama je i sezona svinjokolja, prva u uvjetima obvezne provedbe mjera biosigurnosti vezanih za sprječavanje širenja ASK-a. Vezano za svinjokolju, one su donijele više obveza poput pregleda i dr., a na površinu izbacile i slabe karike kao što je dosadašnja loša kategorizacija objekata s uzgojima; većina njih ili nije uopće kategorizirana ili je bila u nedovoljnoj kategoriji 1. Kraljičak kaže kako je provedbom mjera ta slika znatno poboljšana.


– Sada je u kategoriju 2 prešlo oko 70 % objekata - dodaje Kraljičak. U provedbi odnosno kontroli provedbe biosigurnosti resorno ministarstvo snimilo je sveobuhvatno stanje na terenu u svinjogojskoj proizvodnji koja se bazira sada na oko 110.000 krmača. Njezina vrijednost u RH je oko milijardu kuna; kako bi se nadoknadila šteta da se takva vrijednost dovede u pitanje? Zato je provedba mjera biosigurnosti izuzetno bitna, kao i sada provedba mjera oko pandemije, povlači paralelu Kraljičak. RH je od Europske komisije dobila status da je slobodna od klasične svinjske kuge.
Nezamjenjiv, dragocjen status s pratećim certifikatom tako je sada krucijalan i u priči s ASK-om, a za nastupe na tržištima EU-a i trećih zemalja.


Suzana Župan
POMAŽE SE SEKTORU MESNE INDUSTRIJE
- Svim naređenim mjerama i onim što radi veterinarska struka čuva se javno zdravlje životinja, a time se pomaže i sektor mesne industrije – da se proizvodi mogu plasirati na tržišta Europske unije i trećih zemalja. Važno je da taj proces ne bude prekinut i zato je Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske usvojio naše napore da se veterinarske službe svrstaju u žurne službe, da nemaju obvezu praćenja mjere ograničenog kretanja. Sve ove mjere koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite donose se na bazi procjene rizika. Isti model je i kada je u pitanju zdravlje životinja i odredba mjera za njihovu zaštitu od bolesti – imaš procjenu rizika i na tom temelju donosiš odluke. Mi smo morali imati statističke, matematičke pokazatelje da vrednujemo rizik - kaže Željko Kraljičak
Provedbom mjera protiv ulaska ASK-a znatno bolja kategorizacija objekata - 70 % ih je sada u kategoriji 2
Možda ste propustili...

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

JEDNA SMO OD NAJPOŽELJNIJIH DESTINACIJA

Nijemci na Googleu za odmor najviše pretražuju Hrvatsku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

2

PLAĆAJTE SIGURNO, PLAĆAJTE TELEFONOM!

Novi digitalni novčanici dostupni korisnicima Mastercard kartica

3

POZIV NA ZELENU MOBILIZACIJU

Ponovno pokretanje EU gospodarstva mora biti zeleno i održivo