Osijek
POLIKLINIKA OTOS-VITA

Pacijenticu spasili od teških bolova
Objavljeno 6. travnja, 2020.

Bol zbog teške kliničke slike ozljede radijalnog živca itekako može biti jaka, a sad u vrijeme koronavirusa rehabilitacija je mnogima otežana. Ne i u Poliklinici OTOS-Vita, gdje je po žurnom postupku, sukladno preporukama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, od bolova spašena sugrađanka, i to zahvaljujući spretnim zdravstvenim djelatnicima.

- Pacijentica je morala prekinuti fizikalnu terapiju u drugoj ustanovi koja u ovim danima ne radi. Zahvaljujući ponajprije nesebičnim bivšim pacijentima koji su nam nakon izlječenja ostavili svoje ortoze za druge pacijente, jednu takvu prepravio je naš ortotičar. Moram zahvaliti i djelatnicima Kirurgije osječkog KBC-a koji su prije godinu dana napravili staru ortozu - rekla je dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije Đurđica Kesak-Ursić, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita. Zanimljivo je da je upravo ta ortoza, kaže naša sugovornica, stajala u njezinoj ordinaciji bar osam mjeseci. Sad u vrijeme koronavirusa, kad je opskrba ortopedskim pomagalima otežana, bila je od velikog značenja. Sreća je, kaže, što je već postojao žičani "kostur" koji je dorađen za potrebe pacijentice.

Za tu pacijenticu, naime, trebalo je prebaciti funkciju ortoze na drugu ruku, odnosno morala je služiti svrsi za lijevu, a ne za desnu ruku kako je prvotno napravljena. Nakon što je ortotičar "prebacio" palac i promijenio ležište, ortoza je bila upotrebljiva.

Inače, dr. Kesak-Ursić pojašnjava kako je 16. ožujka dobiven naputak da se u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije sad upućuju samo hitna stanja, svježe traume, ortopedska pomagala i svježa neurološka rehabilitacija, uz obveznu prethodnu telefonsku najavu. Fizikalna terapija provodi se samo u akutnim i u hitnim stanjima, dakako, uz poštovanje svih mjera zaštite od koronavirusa.

- Pacijenti koji pripadaju nekoj od navedenih kategorija ne smiju biti febrilni ili imati znakove respiratornog infekta. Ako ih pacijent nema, a potrebna mu je neka od navedenih usluga, redovito ih primamo. Postoji puno indikacija za žurno djelovanje što ne može čekati, a ovaj slučaj s ortozom bio je takav – zaključuje dr. Ursić.
M. Mihelić
Fizikalna terapija provodi se samo u akutnim i u hitnim stanjima, uz poštovanje mjera zaštite od koronavirusa
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike