Sport
BIJELO-PLAVI OSMISLILI NOVI NAČIN RADA

Novo doba - treninzi online
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Svi se u dogovoreno vrijeme okupimo online pa odradimo vježbe, kaže Kulešević

U vrijeme kada im pandemija koronavirusa ne dopušta normalne aktivnosti, u Gradskom vrtu su i tom problemu doskočili na dosjetljiv način. Naime, posljednjih dana treninzi se održavaju online.

Bijelo-plavi ih odrađuju preko aplikacije koja funkcionira na bazi videokonferencije. Svi se u dogovoreno vrijeme prijave na aplikaciju, a kondicijski trener Marin Vučko im tada demonstrira vježbe koje trebaju odraditi. Jasno, nije isto kao da su svi zajedno na terenu, ali je u ovom trenutku najbolja moguća zamjena za ostajanje u kakvoj-takvoj formi dok se iščekuje trenutak kada će se opet moći okupiti u svlačionicama u trbuhu jugoistočne tribine stadiona u Gradskom vrtu.

- Čim je određen prestanak aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, igrači su prešli na programe za individualne treninge. Sada smo, na inicijativu predsjednika Ivana Meštrovića, otišli korak dalje. Svi se u dogovoreno vrijeme okupimo, hajdemo reći - kao u svlačionicu. Dečki se spoje 20-ak minuta ranije, malo se ispričaju i na taj način podruže, a potom krenemo u zajedničko vježbanje. Kolega Vučko im demonstrira postavljene zadatke, a oni sve vrlo aktivno prate. Još je, po meni, važnije da si međusobno dajemo podršku i jačamo momčadski duh - ističe Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Igrači su spremno prihvatili novi način treninga i pozorno prate i ispunjavaju sve zadatke koji se od njih traže u online treniranju.

- Imamo aplikaciju za trčanje i live praćenje, a sve što radimo u skladu je, naravno, s uputama stožera civilne zaštite. To rade individualno i šalju nam izvješća, tako da imamo sliku o svakom pojedincu. Stožer ima odvojene "sobe", razgovaramo i dogovaramo stalno nešto novo. Pratimo nove trendove među europskim klubovima, a još smo i prije počeli od nekih drugih. Najvažnije je, ipak, održati zajedništvo, visok moral, to je još i važnije od kondicijske pripreme. Osjećaj pripadnosti grupi vrlo je bitan - dodaje Kulešević.

Dosad su svi zajedno odradili više od 20.000 online minuta zajedničkog treniranja. Naravno, svima im u tom vježbanju najviše nedostaje druženje s loptom, ali ako ništa drugo, bar se druže na dnevnoj bazi i time održavaju zajedništvo i moral na visokoj razini.

- Dobro su igrači radili i dok su vježbali samostalno, no ovo je ipak zajednički rad. On je važan zbog homogenosti, da se i vide i čuju. Ne može se trenutno iz ove kože. Kontaktirao sam i druge diljem Europe, ostvario mnogo poziva, pričao s našim bivšim igračima i većina je u istom ili vrlo sličnom režimu. Slažem se s trenerom da je vrlo bitan i taj osjećaj povezanosti, moral u ovakvim situacijama ima važnu ulogu. Imamo svakodnevne online sastanke stožera, razgovore i s predsjednikom Meštrovićem, direktorom Galićem, kako bismo izvukli najbolje što se može u ovim okolnostima. Nadamo se da ćemo što prije imati mogućnost izići na teren, makar i u nekim skupinama. Svi smo nestrpljivi, ali moramo biti optimistični - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Dalibor Keler
povezanost
SVATKO IZ SVOJE KUĆE U ZAJEDNIČKOM RADU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana