Regija
DVOJBENA ODLUKA POŠTE

Ukidanjem ureda ljude nepotrebno prisilili da putuju
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Jankovics: Ukidanje javnog prijevoza u Baranji HP-u nije opravdanje - djelatnici putuju autima
BELI MANASTIR

Ne stišava se uzbuna u javnosti koju je prouzročila odluka Hrvatske pošte o zatvaranju dijela poštanskih ureda. Podsjetimo, 30. ožujka samo na području Osječko-baranjske županije zatvoreno je 19 poštanskih ureda, pa je tamošnje stanovništvo prisiljeno na razne načine dolaziti do poštanskih ureda u drugim mjestima kako bi platili račune, dizali mirovine ili obavljali neke druge transakcije koje su, već rutinski, obavljali u vlastitim mjestima. Ovakva, u vrijeme pandemije nedvojbeno upitna, odluka HP-a dodatno je zakomplicirala život mještanima brojnih naselja. Tvrde to i naši čitatelji, koji svakodnevno negoduju. I društvene mreže vrve osudama na račun Pošte. Izdvajamo samo jedan od niza negativnih komentara. "Poštanski uredi nisu zatvoreni zbog koronavirusa, i ne znam zašto koriste ovu situaciju, jer je u njima bila minimalna mogućnost zaraze. Ne znam tko je došao do ove ‘briljantne‘ ideje. Pretpostavljam da će ta osoba sada razvoziti stare ljude koji su dizali svoju mirovinu u poštanskim uredima i u njima plaćali račune. Da ne napominjem kako su bespotrebno stvorene gužve u onim poštanskim uredima koji još uvijek rade", komentira jedna nezadovoljna čitateljica.

O zatvaranju poštanskih ureda raspravljalo se i u Saboru, gdje je jedini baranjski saborski zastupnik, Robert Jankovics, javno prozvao vodstvo HP-a, nazivajući odluku nerazumnom.

- Unatoč izvrsnom poslu koji obavlja državni vrh i Nacionalni stožer, moram izraziti ogorčenje jednom državnom institucijom, Hrvatskom poštom. Samo u Baranji zatvorili su 6 (Baranjsko Petrovo Selo, Duboševica, Grabovac, Karanac, Kneževo, Lug i Zmajevac) od 16 poštanskih ureda i prisilili pola Baranje, koja u ovom trenutku nema nijednog zaraženog stanovnika, na nepotrebno kretanje u druga mjesta do kojih im je ponekad teško, pa čak i nemoguće doći - istaknuo je Jankovics. Razloge za zatvaranje ureda koje Pošta navodi, prije svih onaj o nemogućnosti putovanja zaposlenika na posao zbog ukidanja javnog prijevoza, naziva lažnim, barem što se Baranje tiče, budući da zaposlenici, saznao je, na posao dolaze osobnim automobilima.

S ovakvom odlukom ne mire se ni Slavonci. Tako je, primjerice, o zatvaranju poštanskog ureda u Budimcima riječi bilo na sastanku stožera Civilne zaštite Općine Podgorač, odakle je poslana poruka upravi HP-a da ponovno otvori ured u Budimcima. Slično je i u ostalim slavonsko-baranjskim selima, odnosno gradskim kvartovima.

Ivica Getto
zatvoreno
19 UREDA U ŽUPANIJI, 6 U BARANJI
HP poručuje: Radi optimalan broj ureda
Jo Kempen, izvršna direktorica Ureda za korporativne komunikacije HP-a, ističe kako su o nakani prvo obavijestili lokalne načelnike, te ostavili optimalan broj otvorenih ureda. Kaže kako su zatvoreni poštanski uredi u manjim ruralnim sredinama s izrazito malim brojem korisnika (ispod 10 dnevno), te u gradovima manji kvartovski uredi, u blizini onih većih. ‘’Nakon provedene racionalizacije poslovanja, HP i dalje ima otvorenih više od 800 poštanskih ureda, čime je zadovoljen uvjet HAKOM-a da ih uvijek ima otvorenih minimalno 700’’, naglašava Kempen, dodajući kako nije zabilježen veći broj pritužbi. Dodaje kako će, u dogovoru s HPB-om, umirovljenicima mirovinu dostavljati kućama. Podvlači kako su ove mjere privremene.
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana