Regija
28. OBLJETNICA AKCIJE “BARANJA”

U sjećanje na 15 “Vukova s Drave”
Objavljeno 3. travnja, 2020.
BELIŠĆE/BARANJA

S obzirom na novonastale okolnosti i naputke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, i ovogodišnje obilježavanje godišnjice najveće borbene akcije 107. brigade "Baranja" bilo je održano u nešto drukčijim uvjetima, a sukladno tome i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine prilagodila je program obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Baranja" uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja virusa.

U znak zahvalnosti i sjećanja na hrabrost pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske kod spomen-obilježja u Baranji, bez popratnih događanja, organizirano je paljenje svijeća u dopuštenom vremenskom razmaku po jedan predstavnik zbog specifičnih uvjeta za članove obitelji poginulih HBDR-a, Policijske postaje Belišće, Zapovjedništvo 107. brigade HV-a, udruga iz Domovinskog rata, predstavnika Osječko-baranjske županije te predstavnike gradova i općina.

U akciji "Baranja", kojom se prije 28 godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, nestalim se još vodi Mirko Šimara, a 85 je ranjeno.

“Danas, kada se cijela Hrvatska snažno bori protiv širenja koronavirusa, pozvani smo slijediti ljubav, solidarnost i odricanje hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, kao i njihovu spremnost na žrtvu da bi spasili druge. Stoga vas pozivamo da budemo odgovorni, jer čuvajući sebe čuvamo i druge, a s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja koronavirusa, zahvalimo minutom ponosne tišine u svom domu, zapaljenom svijećom u prozoru, na balkonu, prisjetimo se onih koji akciju nisu preživjeli i budimo ponosni na sve njih”, poručili su organizatori ovogodišnjeg događanja. L.Aničić
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike