Regija
SVE VEĆA POTREBA ZA INTERVENCIJAMA

Konji i u doba korone trebaju zdrava kopita
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Županjac Adam Svirčević zasut je pozivima vlasnika čijim je konjima neodgodivo potrebna korekcija kopita i potkivanje
ŽUPANJA

Adam Svirčević iz Županje, jedan od rijetkih majstora koji se danas bave potkivanjem konja, obilazeći Slavoniju uzduž i poprijeko, ovih je dana zatrpan pozivima vlasnika čiji konji imaju veliku potrebu za korekcijom kopita i potkivanjem.

- Konji ne znaju za koronavirus i treba im se omogućiti nesmetano i udobno kretanje. Ako se kopito redovito ne održava i jako preraste, izobliči se i nastaju zdravstveni problemi. Vjerujem da ću ovih dana uz propusnicu krenuti na intervencije. Naravno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite od COVID-19 - kazuje Adam. Nekada su se konji dovozili majstoru, a sada potkivač ide gazdama u dvorište i tamo potkiva konje. Prvo treba skinuti staru i istrošenu potkovu, zatim dobro očistiti kopito i ukloniti višak rožine, pa tek onda slijedi stavljanje nove. Tu su vrlo bitne vješte ruke, ali i iskustvo i strpljenje. Posao treba obaviti stručno, temeljito i precizno.

Za kovačku vatru Adam ima mobilnu prijenosnu peć, bez problema je stavi u autoprikolicu i može na terenu potkivati bilo gdje.

Ovome poznatom konjogojcu i velikom čuvaru tradicije i narodnih običaja, gajdašu i sviraču drugih tradicijskih glazbala, kojega mnogi mladenci žele za čaju na svadbenim svečanostima, pandemija koronavirusa je preko noći zaustavila ustaljene životne navike i brojne aktivnosti. Svestrani Adam nikada nije mirovao, stalno je bio u pokretu i na terenu.

Kao diplomirani inženjer strojarstva zaposlen je u SDF-u Žetelice i trenutačno je na kolektivnom godišnjem odmoru. U svrhu smanjenja socijalnog kontakta i sprječavanja širenja infekcije, Uprava je radnike na tjedan dana poslala kući. Adam se pridržava mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka epidemiologa. Distancirao se od ljudi, ali na otvorenom prostoru i vrijeme provodi na svome stanu, s konjima. Prije nekoliko godina osnovao je Konjički centar "Županjski kas". Kao ljubitelj konja i konjičkog sporta osjetio je potrebu učiniti nešto za lokalnu zajednicu. Odlučio je djeci i roditeljima iz Županje i okolice ponuditi nešto više u smislu rekreacije i razonode, a djeci s posebnim potrebama i mogućnost terapijskog jahanja. Cilj mu je okupljati djecu i mladež koja uživaju u druženju s konjima.

- Ovih dana posvetio sam se treningu i obučavanju mladih konja za jahanje i zaprezanje, četiri su spremna i s njima sada radim - ističe. "Županjski kas" trenutačno ima 12 konja, a na stanu mu pomaže i prijatelj Alen, na propisanoj udaljenosti.

Priznaje da mu nedostaju probe i druženje s odličnom ekipom Prve pjevačke konjice Sinđir, osnovane upravo na njegovu inicijativu. Djeluju pri "Županjskom kasu" i njeguju tradicijske napjeve slavonskog kraja jer se uzgoj konja lipicanske pasmine i pjesma odlično nadopunjuju.

- Ma proći će i ovo, bit će i pjesme i druženja i veselja. Sada je najvažnije sačuvati zdravlje, brinuti se jedni za druge, i to nam je svima imperativ - zaključuje Adam.

Marija Lešić Omerović
KUHA STARA ŠOKAČKA JELA U ĆUPU
Slobodno vrijeme, kojega sada ima više nego ikada i provodi ga na stanu, Adam Svirčević-Svirac, odlučio je iskoristiti i za brušenje svojih kulinarskih vještina. Svaku večer, nakon rada s konjima, priprema stara šokačka jela, po starinskoj recepturi, u originalnom glinenom ćupu.

- Odlučio sam biti koristan i suprugu malo zamijeniti u kuhinji. Moja Marija bude pozitivno šokirana kada jelo donesem kući. I djeca me jako hvale, što mi itekako godi, ali bojim se da ću, ako ovo potraje, sve više vremena morati provoditi s kuhačom - smije se.
Adam Svirčević

ing. strojarstva

Konji ne znaju za pandemiju i treba im omogućiti nesmetano i udobno kretanje. Ako se kopito ne održava redovito i jako preraste, izobliči se, nastaju i zdravstveni problemi, čime se životinji čini šteta
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike