Novosti
SABORU PREDSTAVLJEN VLADIN PAKET

Iduće mjere bit će za građane
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Ministar financija Zdravko Marić, predstavljajući u petak Saboru travanjski paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, istaknuo je da je cilj olakšati situaciju gospodarskim subjektima i očuvati radna mjesta. "Na ovome nećemo stati kako bismo oživili naše gospodarsko, poglavito domaće potražnje; možete očekivati da će sljedeći paketi biti usmjereni ne samo na gospodarstvo nego i na građane”, poručio je Marić zastupnicima. Ministar financija poslao je poruku poslodavcima pogođenim krizom u situaciji epidemije koronavirusom, a kojima će država isplaćivati potporu za isplatu plaća radnicima od 4000 kuna, da isplate plaće koliko god mogu, pa i potpunu plaću radnicima. "Podizanje na 4000 kuna kreće od travnja i vrijedit će za travanj i svibanj i isti princip oslobođenja od javnih davanja vrijedit će za te mjesece", kazao je Marić. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih. "Sve što radimo, radimo da bismo u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih“, poručio je premijer zastupnicima. Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogočemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti, "promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog ‘novog normalnog‘ s kojim ćemo živjeti". Plenković je podsjetio kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski je težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je u četvrtak do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtjeva od kojih je 64 posto već riješeno. Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, zaprimilo je 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a u četvrtak je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer. H/D.Pav.