Kultura
NEVEN OŽIVLJAVA LIKOVE IZ "TRNORUŽICE"

Više od pola složenoga procesa je ručni rad
Objavljeno 4. travnja, 2020.
Nova izložba osječkog kostimografa Nevena Mihića u Dubaiju kostimi su za balet Trnoružica P. I. Čajkovskog. Iz jedne od najpoznatijih bajki odabrao je nekoliko glavnih likova, izradio kostime za plesače klasičnog baleta, ali i kostime za karakterne uloge poput kraljice i dvorjana. Iako kostimi još nisu dovršeni, Neven kaže da je utrošio jako mnogo vremena za njihovu izradu. Metri tila, brokata, čipke i dodatnih ukrasa upotpunjuju dojam, a inspiraciju je pronašao u vremenu baroka i rokokoa, otkriva nam.


- Kad šijem kostim, pazim na svaki detalj, vrlo sam kritičan, moram sve imati pod kontrolom, to je jako bitno za baletni kostim. Najkompliciranija za izradu svakako je baletna pačka ili tutu, najteži klasični baletni kostim za šivanje, a proces izrade ima svoja pravila. Samo za donji dio pačke potrošeno je 19 metara čvrstog bijelog tila, progurati to kroz šivaći stroj pravi je tehnički izazov, a više od pola procesa je ručni rad. Gornji dio kostima za princa složen je, kroji se gotovo kao i ženski korzet, sve mora dobro stajati na tijelu, a plesača ne smije sputavati u pokretima - pojasnio nam je.
Uz kostime izrađuje i dodatke, poput šešira za kraljicu i zlatnu tijaru za Auroru. Iako je kostime trebao dovršiti prije ove krize koja je zahvatila cijeli svijet, svoju kreativnu pustolovinu u daleku prošlost nastavlja početkom idućeg tjedna na Američkom sveučilištu u Dubaiju, gdje predaje kao docent više od tri godine. N.Vek.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente