Novosti
U RH 1079 ZARAŽENIH, U OSJEČKOJ ŽUPANIJI - 81

Zabranu rada u Slavoniji kršila samo tri ugostitelja
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Anušić: Slavonci, naviknuli na krize, iz ovoga bi mogli izići s najmanje "ranjenih"

U 24 sata u Hrvatskoj je bilo 68 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 1079, a preminulo je osam oboljelih od Covida-19, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Oporavila su se 92 bolesnika, a na respiratoru ih je 39.


"Imamo još jednu preminulu žensku osobu u KB-u Dubrava. Riječ je o ženi, 1935. godište, i kroničnom bolesniku”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Gube smisao


Voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je policija u 45 ugostiteljskih lokala zabilježila kršenje mjera stožera, u karlovačkoj PU jedan, u koprivničko-križevačkoj jedan, u krapinsko-zagorskoj dva, ličko-senjskoj dva, u splitsko-dalmatinskoj zabilježeno je 14, u varaždinskoj šest, vukovarsko-srijemskoj tri, zadarskoj šest i zagrebačkoj deset slučajeva. Božinović je otkrio da se dnevno izdaje oko 100.000 e-propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i poručio da će one, ako ih se nastavi izdavati ovim tempom, izgubiti smisao. "Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje tvrtke nego u interesu zdravlja obitelji i nacije da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i traže propusnicu samo za razdoblje kad taj djelatnik treba napustiti prebivalište", rekao je Božinović dodavši da je odbijeno 4500 zahtjeva za izdavanjem propusnica.


U petak do 11 sati u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je sedam novih osoba pozitivnih na koronavirus. Prema riječima župana Ivana Anušića dobra je vijest što svi novozaraženi dolaze iz samoizolacije. "To znači da su epidemiolozi odradili dobar posao. Tako je do petka na području županije evidentirana ukupno 81 pozitivna osoba od kojih je njih 30 na liječenju u KBC-u, a potencijalno sumnjivih na infekciju u samoizolaciji je trenutačno 528. Svi oni se intenzivno testiraju. Treba reći i da nas ove brojke ne smije zavarati, jer smo ovih dana imali nekoliko pozitivnih osoba za koje se ne zna izvor zaraze. Stoga svi mi koji se slobodno krećemo moramo se držati preporuka nacionalnog i županijskog stožera i imati svu zaštitnu opremu, te se držati socijalne distance. U ovom trenutku imamo linearni rast zaraženih, a ne eksponencijalni, što znači da nemamo proboj novozaraženih i zbog toga zahvaljujem svima koji se pridržavaju pravila. Također se možemo pohvaliti time da kod nas nema puno kršenja samoizolacije i zbog te discipline imamo nizak rast broja novozaraženih. Slavonci su se naviknuli na krizne situacije koje su ovdje bile prije 25 godina i mi smo disciplinirani. Slavonci su uvijek bili takvi i nadamo se da ćemo zbog toga izići s najmanje ‘ranjenih‘ iz ovoga", komentirao je župan. On je također napomenuo kako zbog činjenice da se svi građani ne koriste internetom ili ga nemaju sugerira da se ostavi kao mogućnost i prihvaćanje pisane propusnice.

Testiranje u Osijeku


Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, pojasnio je kako od 30 bolesnika koji su trenutačno na liječenju u KBC-u njih 24 leži na Infektologiji, a šest je pacijenata na respiratoru. "Trenutačno imamo pogoršanje kliničke slike kod još jednog pacijenta, tako da ćemo možda dobiti i sedmog pacijenta na respiratoru. Od zdravstvenih djelatnika i dalje imamo samo jednog pozitivnog, a riječ je o ranije spomenutom medicinskom tehničaru. KBC Osijek počeo je testiranje uzoraka i naš je kapacitet dvostruko veći od onoga što je radio ZZJZ, a kada bude u punom pogonu, bit će i trostruko veći. Naime, već od ponedjeljka krećemo s analizom uzoraka za svih devet bolnica u pet istočnih slavonskih županija", naglasio je doc. Zubčić.

Načelnik PU Ladislav Bece izvijestio je kako su od četvrtka do petka imali sedam dojava o kršenju samoizolacije, od kojih se samo jedna u Donjem Miholjcu pokazala točnom. "Obišli smo i 99 osoba, i ni kod jedne nije bilo kršenja samoizolacije, a pregledali smo i više od pet tisuća vozila vezano uz propusnice i samo je u devet slučajeva zatečena situacija u kojoj nije bilo valjane propusnice. Još jednom i poruka svima koji rade vani i žele preko Uskrsa doći u Hrvatsku. Oni će na graničnom prijelazu dobiti propusnicu na 24 sata da mogu doći do navedene adrese. Kada dođu na tu adresu, tamo moraju biti 14 dana u samoizolaciji, pa ja još jednom molim građane da razmisle isplati li im se dolaziti jer svejedno neće moći biti sa svojom rodbinom ili obitelji", upozorio je Bece.

Nefreteta Z. Eberhard/H