Novosti
U OSJEČKO –BARANJSKOJ ŽUPANIJI SEDAM NOVOZARAŽENIH – DO SADA UKUPNO 81 OSOBA

Anušić: Slavonci su navikli na krizne situacije, pa bi iz ovoga mogli izaći s najmanje „ranjenih“
Objavljeno 3. travnja, 2020.

U posljednja 24 sata u Osječko – baranjskoj županiji na koronavirus testirano je 90 osoba od kojih je nalaz za sedam osoba potvrdio da su pozitivne na infekciju. Prema riječima župana Osječko – baranjskog Ivana Anušića na današnjoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite  dobra je vijest što svih sedmero novozaraženih dolazi iz samoizolacije.

– To znači da su epidemiolozi odradili dobar posao i prepoznali potencijalne osobe koje bi mogle postati novozaraženi. Tako u ovom trenutku na području Županije imamo ukupno 81 pozitivnu osobu od kojih je njih 30  na liječenju u KBC-u, dok je potencijalno  sumnjivih na infekciju u samoizolaciji trenutačno 528. Svi oni se intenzivno testiraju. Treba reći i da nas ove brojke  ne smije zavarati, jer smo ovih dana imali nekoliko pozitivnih osoba za koje se ne zna izvor zaraze. Stoga svi koji se slobodno krećemo moramo se držati preporuka nacionalnog  i županijskog stožera i imati svu zaštitnu opremu, te se držati socijalne distance. U ovom trenutku imamo linearni rast zaraženih, a ne ekspanzivni, što znači da nemamo proboj novozaraženih i zbog toga zahvaljujem svima koji se pridržavaju pravila. Također se možemo pohvaliti time da kod nas nema puno kršenja samoizolacije i zbog te discipline imamo nizak rasta novozaraženih. Slavonci su se navikli na krizne situacije koje su ovdje bile prije 25 godina i mi smo disciplinirani. Slavonci su uvijek bili takvi i takvi će biti i nadamo se da ćemo zbog toga izaći s najmanje „ranjenih“ iz ovoga, komentirao je župan Anušić. On je također napomenuo kako zbog činjenice da svi građani ne koriste internet ili ga nemaju sugerira  da se ostavi kao mogućnost i prihvaćanje pisane propusnice, te da ju se i dalje uzme u obzir kao valjanu.

ŠEST PACIJENTA NA RESPIRATORU


Ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić pojasnio je kako je od 30 bolesnika koji su trenutačno na liječenju u KBC-u njih 24 leži na Infektologiji, dok je šest pacijenta na respiratoru.

– Trenutačno imamo pogoršanje kliničke slike kod još jednog pacijenta, tako da ćemo možda tijekom dana dobiti i sedmog pacijenta na respiratoru. - Od zdravstvenih djelatnika i dalje imamo samo jednog pozitivnog, a riječ je o ranije spomenutom medicinskom tehničaru.  KBC Osijek je krenuo s testiranjem uzoraka i naš kapacitet je dvostruko veći od onoga što je radio ZZJZ, a  kada bude u punom pogonu bit će i trostruko veći, Naime, već od ponedjeljka analiziramo uzorke iz svih devet bolnica u pet istočnih slavonskih županija, naglasio je doc. Zubčić.


Načelnik Policijske uprave Ladislav Bece izvijestio je kako su u protekla 24 sata imali sedam dojava o kršenju samoizolacije, od kojih se samo jedna u Donjem Miholjcu pokazala točnom . – Obišli  smo i 99 osoba, i niti kod jedne nije bilo kršenja samoizolacije, a pregledali smo i više od pet tisuća vozila vezano uz propusnice i samo je u devet slučajeva zatečena situacija u kojoj  nije bilo valjane propusnice. Još jednom i poruka svima koji rade vani i žele preko Uskrsa doći u Hrvatsku. Oni će na graničnom prijelazu dobiti propusnicu na 24 sata da mogu doći do navedene adrese. Kada dođu na tu adresu tamo moraju biti 14 dana u samoizolaciji, pa ja još jednom  molim građane da razmisle isplati li im se dolaziti i onda ovdje biti 14 dana u samoizolaciji, jer svejedno neće moći biti sa svojom rodbinom ili obitelji, upozorio je načelnik Bece, te još jednom pojasnio da propusnice ne trebaju kada se netko vraća u svoje mjesto već samo kada se izlazi iz mjesta prebivanja. 

Nefreteta Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRNI SCENARIJI KOJI BI MOGLI POGODITI SLAVONIJU I BARANJU

Poplave, suše, bolesti životinja, ali i komarci, najveće su prijetnje

2

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 107 OSOBA OBOLJELIH OD COVID-19

U OBŽ 37 novopozitivnih osoba

3

PRIZIVNI SUD U BEOGRADU

Oslobođeni optužbi za zločin u Lovasu?!