Novosti
OBOLJELIMA STROGE UPUTE

Kućno liječenje za 31 osobu na području Osijeka
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Ne smijete imati simptome Covida-19, ili oni moraju biti blagi * Obvezna je samoizolacija i skrbnik

U četvrtak, 2. travnja, u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je da su 74 osobe pozitivne na Covid-19. Od tog broja čak njih 31 poslano je na kućno liječenje, što je gotovo 42 posto do sada oboljelih.

Tko ima pravo na kućno liječenje, i kada će ono biti odobreno, odgovor je koji smo potražili u KBC-u Osijek, gdje nam objašnjavaju kako pacijent mora biti iznimno dobre kliničke slike da bi se takvo što razmatralo. To znači da mora biti u stanju u kojem nema simptoma bolesti, ili su oni vrlo blago izraženi. Drugi preduvjet koji treba ispuniti jesu uvjeti za samoizolaciju, a to znači i potpisivanje dokumenta na tri stranice. "Riječ je o propisima koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U slučajevima u kojima će se skrb pružati kod kuće, zdravstveni djelatnik treba procijeniti je li stambeni prostor prikladan za pružanje skrbi te jesu li pacijent i članovi kućanstva sposobni pridržavati se mjera opreza koje će se preporučiti u sklopu izolacije kućne njege (npr. higijena ruku i dišnog sustava, čišćenje okoliša, ograničenja kretanja), i mogu li rješavati pitanja sigurnosti. Tu su neki opći uvjeti kao što je posjedovanje telefona, struje, vode, grijanja, kupaonice i kanalizacije. Također je nužno osigurati odvojenu sobu za oboljeloga, jednostavan pristup u kupaonicu, a ako u kući postoji više funkcionalnih kupaonica, osigurati jednu samo za oboljeloga. Osoba ne mora imati mogućnost samostalnog boravka, ali mora postojati mogućnost njegove samoizolacije u jednoj prostoriji i minimaliziranja kontakta s ostalim ukućanima. Preporuka je da pacijent treba biti smješten u prozračenu jednokrevetnu sobu s mogućnošću otvaranja prozora i vrata, i da se mora ograničiti kretanje pacijenta i ograničiti zajednički prostor, ali i broj njegovatelja. Skrb podrazumijeva i da ne možete otići na kućno liječenje ako nemate nikoga tko će se za to vrijeme brinuti o vama. To mora biti osoba koja nema kronične bolesti i nije u visokom riziku od zaraze. Posjete se ne smije dopustiti dok se pacijent potpuno ne oporavi. Skrbnik će osigurati pripremu hrane, pranje rublja, sredstva za higijenu te osobnu zaštitu, odnosno maske, sredstva za osobnu higijenu, odgovarajuću dezinfekciju i odlaganje otpada. Naime, sav otpad oboljele osobe baca se u posebnu vrećicu koja se zatvara, i tek onda odlaže u kućni otpad. Posteljinu i pribor za jelo treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe te ih se može ponovno koristiti. Treba biti osigurana stalna komunikacija s liječnikom dok pacijent ne ozdravi u potpunosti. Prethodno se oboljelu osobu i članove kućanstva treba educirati o osobnoj higijeni, osnovnim mjerama sprječavanja infekcije te kako brinuti o članu obitelji koji ima potvrđen Covid-19 da bi se spriječilo širenje infekcije", kaže ravnatelj KBC-a Osijek doc. Željko Zubčić.

Nefreteta Z. Eberhard
42

posto oboljelih u Osijeku na kućnom je liječenju
KAZNA ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE
“Naputci o tome kako održavati higijenu, kontakt i ponašanje u blizini oboljele osobe dosta je dugačak i detalje je moguće pronaći na stranicama HZJZ-a. Svatko za koga se procijeni da može ispunjavati ove uvjete to mora i potpisati. Ako osoba laže i nema takve uvjete, to je jednaki prekršaj kao i kršenje samoizolacije i policija će izdati kaznu. Takva je osoba dužna biti u stalnom kontaktu s epidemiolozima, i u slučaju bilo kakvog pogoršanja kliničke slike javiti se liječniku”, objasnio nam je doc. Željko Zubčić.
Možda ste propustili...