Regija
PENAVA O TURIZMU U VUKOVARU

Počelo izvrsno, pa sve palo, ali život neće stati
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Penava je rekao da oni kojima nisu zanimljivi pozitivni podaci o njima ne trebaju izvještavati
VUKOVAR - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić održali su u središtu grada konferenciju za novinare na kojoj su predstavili turističke podatke za 2019. godinu.Navedeno je kako se Vukovar može pohvaliti porastom turističkih posjeta i to u više kategorija, jer se broj turističkih dolazaka u odnosu na 2018. godinu povećao za 15,59 posto, broj ostvarenih noćenja bio je veći za više od 27 posto, a otvoreno je i devet novih smještajnih objekata, što znači kako je u gradu 40 smještajnih objekata s kapacitetom 984 kreveta.

- Imamo previše iskustva s kretanjem ispočetka i život neće stati. Prije svega ćemo pomoći sve sugrađane koje je ova epidemija pogodila u smislu životne egzistencije, ali nećemo stati ni s ulaganjem u svoj grad. No želimo govoriti i o učincima rada za proteklu godinu. Danas to činimo s turističkim pokazateljima, a vrlo brzo ćemo i s gospodarskim - rekao je Penava, ističući kako je prošle godine broj uplovljavanja riječnih brodova povećan za 52 posto i brodovima je u Vukovar došlo gotovo 50 tisuća putnika.

Naveo je kako je i ova godina krenula izvrsno, s obzirom da su u siječnju i veljači zabilježili povećanje od 12 posto u dolascima, no tijekom ožujka je zbog epidemije koronavirusa došlo do pada od 56 posto.

- Očekujemo kako će pad biti drastičniji u mjesecima pred nama. U situaciji epidemije, uvažavajući sve opasnosti i pridržavajući se mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, vodit ćemo brigu o građanima koji će najteže biti pogođeni krizom te ćemo im u socijalnom i ljudskom smislu pomoći sredstvima iz proračuna. Međutim, dužni smo reći kako smo preživljavali i puno teže trenutke nego što je ovaj. Tada život nije stao, neće ni danas stati i naći ćemo snage i mogućnosti za ulaganje sredstava u svoje ljude i svoj grad - poručio je.

Na novinarsko pitanje što je svrha konferencije na kojoj se govori o podatcima za prošlu godinu, odgovorio je kako želi izvijestiti javnost o tim pokazateljima, što je njegova dužnost kao javnog djelatnika.

- Da smo imali nešto loše, vjerujem kako bi ovdje bio i CNN, ali kad imamo nešto pozitivno, postavljate pod znak pitanja svrhu. Tko smatra da to nisu zanimljivi podaci, neka ne izvještava o tome - rekao je Penava te dodao kako je Grad prije nekoliko dana donio niz mjera, a samo na ime komunalne naknade u jednom se mjesecu odrekao oko 350 tisuća kuna.

Dragana Korpoš
UVODIT ĆE I NOVE MJERE POMOĆI
Penava je govorio i o mjerama koje je Grad donio kako bi se ublažile posljedice epidemije koronavirusa, istaknuvši kako je Vukovar bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u cijelosti oslobodio plaćanja komunalne naknade sve poslovne subjekte kojima je mjerama Nacionalnog stožera zabranjen rad.

- Ne radi se o bilo kakvoj odgodi već o oslobađanju plaćanja. Razmišljamo i o uvođenju novih mjera, kakva bi bila pomoć kućanstvima u kojima su oba člana ostala bez posla i samcima koji su ostali bez posla. Nećemo stati s gospodarskim poticajima već ćemo u danima krize dodatno stisnuti gas i investirati potrebna sredstva u gospodarstvo - rekao je Penava, dodajući kako će dio donesenih mjera primjenjivati i nakon zaustavljanja epidemije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike