Kultura
MARTA MEKOVEC DE CARVALHO POKUPIĆ PONOVNO DOBILA MALOG MARULIĆA

Kreativnost je neizbježna u domu glumca i dramaturginje
Objavljeno 3. travnja, 2020.
U karanteni pišem, čitam o povijesti Osijeka, polažem za turističkog vodiča

U dobroj vjeri da će se situacija što skorije smiriti, a Mali Marulić održati u 2020., obavještavamo vas da je žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu proglasio nagrađene. Do 6. siječnja na natječaj je pristiglo 18 tekstova. Žiri u sastavu Sanja Vidan, Ivana Vuković i Jasen Boko u uži je izbor uvrstio sedam tekstova, a prvu nagradu dodijelio je tekstu Bijeli Grebeni Osječanke Marte Mekovec de Carvalho Pokupić, objavilo je prije nekoliko dana Gradsko kazalište lutaka Split, a dobitnica ponosno podijelila na svom Facebook profilu.



U moru loših i obeshrabrujućih vijesti, tebi je ovih dana iz Splita došla divna vijest.


- Da! I moram priznati da sam još uvijek pod dojmom. Moj muž Ivan stajao je pokraj mene kada sam primila poziv od gospođe Tudor iz Gradskog kazališta lutaka Split. Rekla mi je da sam dobila prvu nagradu Mali Marulić za svoj tekst Bijeli Grebeni, i Ivan je podijelio sa mnom veselje, oboje smo se hihotali kao djeca. Prva nagrada! Ostala sam potpuno bez teksta, a znate da je ozbiljno kad se to dogodi jednom dramaturgu!

I to opet! Nije neobično da jedan autor dobije dva ili više puta istu nagradu - prvi put 2. si dobila 2016. za Kradljivicu ključeva, koju je Dječje kazališt Branka Mihaljevića na scenu postavilo početkom ožujka 2018., u režiji Hrvoja Seršića, no to svejedno ne umanjuje vrijednost i važnost, a ti svakako pripadaš među mlade autore.


- Itekako se slažem da ne umanjuje ni vrijednost ni važnost. Kad god umjetnik dobije potvrdu od svojih kolega da je stvorio nešto iznimno, to svaki put nešto znači i svakom se uspjehu treba veseliti.

Očekivano, ali moram te pitati jesi li očekivala nagradu, nadala se, posebice s obzirom na tvoju "povijest" na Malom Maruliću?


- Priznajem da sam imala dobar osjećaj u vezi same ideje - to me je i ponukalo da napišem tekst - ali nisam znala što će me očekivati kad sam poslala tekst na natječaj. Vi napravite najbolji posao što možete, i nadate se da će taj rad biti shvaćen i priznat.

Što misliš da je presudilo da tvoja drama pobijedi? Osjetiš li ti kao autorica da ti je nešto baš "dobro ispalo", pa da su ti izgledi veći?


- Teško mi je reći što je to točno presudilo da Bijeli Grebeni dobiju prvu nagradu, to zna samo žiri. Ono što mogu reći jest da sam imala jasno određene teme kojima sam se htjela baviti, u ovom slučaju izoliranost pojedinca i suočavanje s pokvarenim autoritetom. Možda se čini kao da bi to bile teške teme za jednu dječju predstavu, ali smatram da bi dječje predstave trebale podučiti djecu i o lošim aspektima svijeta i pripremiti ih na njih. Djeca su mnogo pametnija nego što mislimo, i ne bi ih trebalo podcijeniti. S tom sam mišlju i pisala tekst, ne podcijeniti publiku kojoj je namijenjen.

Nadaš li se da će komad zaživjeti na sceni kao i Kradljivica ključeva? Znam da "velikog" Marulića nagrada obvezuje upravo izvedbom.


- Itekako! Ne samo zato što bih htjela da više ljudi dođe u doticaj s pričom Bijeli Grebeni, nego i zato što me zanima kako bi umjetnička ekipa pristupila tekstu. Bi li bili samo glumci, bi li bila lutkarska predstava, bi li kombinirali oba elementa? Zato što unutar priče glavni lik Teodora vidi ljude na drukčiji način, s glavama životinja! Ona vidi kakvi su oni zaista iznutra i njihova osobnost je predstavljena kroz različite životinje. Jako me zanima kako bi to bilo prikazano na sceni!

S obzirom na to da i pišeš, i režiraš, i glumiš, kako provodiš dane u karanteni? Slutim da kreativno provodiš vrijeme.


- Jako kreativno! To je gotovo neizbježno kad su u jednoj kući zarobljeni glumac i dramaturginja! Moj muž je isto u umjetničkim vodama, pa nam vrag ne da mira i konstantno nešto radimo. Ja sam krenula pisati novelu i razrađujem audiodramu koju ću napraviti s kolegama iz Otvorenog kazališta Osijek. Na žalost, morali smo obustaviti probe za našu novu predstavu Razbojnici su čuli crkvena zvona, ali tražimo načine da se kreativno izrazimo online, stoga je došla ideja za audiodramu. Osim toga, čitam jako mnogo o povijesti Osijeka i okolici, jer sam velika ljubiteljica povijesti i trenutačno polažem tečaj za turističkog vodiča i gledam jako mnogo filmova i serija za koje nisam imala vremena prije!

Ima li u tvojoj ladici već nešto?



- Osim novele i audiodrame imam ideju za novi dramski tekst. Ovaj će biti za odrasle, s naglaskom na atmosferi, i počinje s mladom djevojkom koja dolazi u posjet misterioznoj ženi i njezinoj kćeri, tražeći svog brata, ali to je sve što ću reći!
Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike