Tehno
TEST: ELECTROLUX PURE I9.2

Jedan od najboljih robotskih usisavača koji "vidi" prepreke
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Proteklo je već gotovo 25 godina od kada je svijet prvi put vidio robotski usisavač

Znate li tko je prvi na svijetu i kada je predstavio robotski usisavač? Uvjereni smo da ćete ostati nemalo iznenađeni ako vam kažemo da je to bilo davne 1996. godine, a predstavio ga je tko drugi nego – Electrolux.


Ovaj proizvođač kućanskih uređaja, poznat je po svojim inovacijama, kvalitetom i širokim spektrom vrhunskih uređaja, svoju inovativnost pokazao je i 1996. godine predstavljanjem robotskog usisavača. Iako je proteklo već gotovo 25 godina od kada je svijet prvi put vidio robotski usisavač, tek u zadnjih nekoliko godina njihova popularnost značajno je porasla. Electrolux, koji je svijetu prvi predstavio robotski usisavač, danas na tržištu nudi jedan od najnaprednijih modela - Electrolux Pure i9.2, a kojeg smo isprobali.

Malen i snažan

Electrolux Pure i9.2 stiže u kompaktnom pakiranju koje nam daje naslutiti koliko je ovaj usisavač kompaktan. Ako ga u trgovini usporedite recimo s drugim modelima, Electrolux Pure i9.2 odmah je na prvu poseban. Prvo – znatno je kompaktniji nego brojni drugi modeli, i drugo – posjeduje jedinstven oblik trapeza, od uobičajeno okruglih robotskih usisavača. Dakle, već svojim izgledom Electrolux Pure i9.2 ističe se od drugih modela. Otvaranjem pakiranja u svega nekoliko trenutaka spremni smo za rad s našim Electrolux Pure i9.2 robotskim usisavačem. Detaljne upute dostupne su i online, a svakako uz aplikaciju za pametne telefone sve je lako postaviti. Postavljanje ide korak po korak uz intuitivnu aplikaciju i u svega nekoliko minuta naš Electrolux Pure i9.2 je spreman za rad. Klikom na ikonicu „play“ usisavač momentalno kreće s radom. Uz usisavanje Electrolux Pure i9.2 mapira prostore u kući, ili stanu te ih prikazuje na aplikaciji. Zanimljivo je koliko detaljno ovaj zadatak usisavač obavlja, a uz svako novo usisavanje mapa prostora postaje sve detaljnija i poprima konačan oblik. Kasnije, unutar aplikacije prostore je moguće obilježiti te tako odrediti usisavaču što da čini te što treba izbjeći ili preskočiti prilikom čišćenja. Prilikom rada odmah smo uočili jednu od najvećih prednosti Electrolux Pure i9.2 – mogućnost čišćenja zaista uskih prostora i samih rubova. Naime, zbog svoje kompaktnosti robotski usisavač uspio se „zavući“ i u najnepristupačnije kutke, primjerice ispod kreveta, ili iza i ispod ormarića koje bismo i inače teško dosegnuli. Nadalje, zahvaljujući malim dimenzija izuzetno je okretan, a zbog trapezoidnog oblika savršeno će očistiti rubove. Iako je malen, Electrolux Pure i9.2 doslovno pršti od snage. Na raspolaganju su nam tri načina rada, no bez obzira na to koji odabrali Electrolux Pure i9.2 savršeno čisti, a dokaz pronalazimo i u spremniku u kojem će se pronaći sva ta prljavština. Ako ste zaista alergični na prašinu, ili ste kao i mi „alergični“ na samu pomisao prašine u stanu ili kući, Electrolux Pure i9.2 je nezaobilazan. Određivanjem dana i vremena čišćenja uvijek će nas dočekati čist dom bez prašine, a posao usisavanja doslovce možemo zaboraviti.

Pametan


Kako bi se snalazio u prostoru Electrolux Pure i9.2 opremljen je hrpom senzora, a svakako najdojmljivija je kamera pokraj koje stoji naziv 3D Vision. Uz pomoć nje usisavač doslovce „vidi“ prostor i prepreke na koje nailazi. Electrolux Pure i9.2 testirali smo s raznim predmetima koje je uredno prepoznao i zaobišao bez da ih je srušio, tj. pregazio. Upravo je to jedna od najvećih mana robotskih usisavača koju Electrolux Pure i9.2 uspješno rješava. Dječje igračke, šalica čaja, jastuk, kabeli punjača, sve to Electrolux Pure i9.2 uredno vidi i zaobilazi dok se predmeti ne maknu. Zanimljivo je kako usisavač pazi i na svjetlo, pa recimo u mraku pauzirat će i ići prema bazi, a ako želimo čišćenje obaviti u večernjim satima tu je i tihi način rada. Održavanje je lako uz povremeno brisanje usisavača kako bi mu „pogled“ bio čist te uz pražnjenje i pranje filtera prema potrebi. Za kraj, spomenimo autonomiju koja može ići čak do dva sata. Cijena Electrolux Pure i9.2 iznosi oko 6500 kuna. Iako se čini mnogo, za taj novac dobiva se uvjerljivo jedan od najboljih robotskih usisavača koji, osim pametnog načina rada, udaljene kontrole preko pametnog telefona, pruža i vrhunske rezultate čišćenja. Upravo ova tri kriterija trebala bi biti glavna pri odabiru robotskog usisavača, a Electrolux Pure i9.2 ispunjava sva tri!


Marin Režić
Usisavač pazi na i svjetlo, pa recimo u mraku će pauzirati svoj rad i ići prema bazi
Zbog svoje kompaktnosti robotski usisavač uspio se „zavući“ i u najnepristupačnije kutke
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike