Ekonomija
PAD POTRAŽNJE U OŽUJKU

Cijene hrane su u svijetu naglo pale
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Cijene hrane naglo su pale u ožujku na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je jučer agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 4,3 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, na prosječna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.

"Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za gospodarstvo", pojašnjava.

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak za 19,1 posto u odnosu prema veljači, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.

Indeks cijena biljnih ulja potonuo je za 12 posto, odražavajući oštar pad cijena palmina ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju utjecaj epidemije na tržište.

"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utječe na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-ov analitičar Peter Thoenes.

Indeks cijena mlijeka pao je za tri posto pod utjecajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu. H
Cijene žitarica smanjile su se za 1,9 posto odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupjela zbog vijetnamske zabrane izvoza. Cijene mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu prema veljači. U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2019. godini. Potvrdio je pak prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedno ukupno 763 milijuna tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MOJPOSAO I OVOG TJEDNA DONOSI PREGLED OTVORENIH NATJEČAJA ZA POSAO

U potrazi ste za poslom?
Imamo rješenje!

2

ZA VRIJEME PANDEMIJE

Osnovano je upola manje novih poduzeća nego lani

3

ULAGANJA VISOKOG RIZIKA

U Osijeku prvi domaći fond za kriptovalute