Osijek
NA AKCIJI DARIVANJA KRVI U ČEPINU PRIKUPLJENO 48 DOZA KRVI

Izostao grah, ali ne i
pomoć "oženjenih muškaraca"
Objavljeno 2. travnja, 2020.

Dragocjenih 48 doza krvi prikupljeno je na tradicionalnoj akciji davanja krvi održanoj u Čepinu kojoj se, unatoč silnim obvezama zbog situacije s koronavirusom, odazvao i darovao krv i ravnatelj osječkog Kliničkog bolničkog centra, doc. dr. sc. Željko Zubčić. Krv je dao i načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac, ali i brojni mještani, među kojima su i članovi Udruge oženjenih muškaraca.

- Dečki iz Udruge inače tradicionalno kuhaju grah tijekom akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iz razumljivih razloga to ovaj put nisu mogli učiniti, no angažirali su se oko dobrovoljnih davatelja nekontaktnim mjerenjem temperature te dezinficiranjem ruku i obuće prije ulaska i na samom ulazu u dvoranu Hrvatskog doma u Čepinu. Bili su od velike pomoći našim volonterima - ispričao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić. Akcija se provodila od 15.30 do 19 sati i mještani su, kaže, kontinuirano pristizali. Da je riječ o hvalevrijednoj akciji pokazuje i to da je ovo, kaže Ćosić, druga akcija dobrovoljnog davanja krvi prema broju prikupljenih doza.

Ne čudi stoga da 30-ak članova Udruge oženjenih muškaraca (a u vrijeme bez koronavirusa njih još 20-ak iz Kozarca), ne propušta ovo okupljanje humanitarnog karaktera. Nenad Sablić iz udruge u šali kaže da su i ovaj put bili na okupu, ali uz poštovanje razmaka. Grahijada koja je ovaj put izostala, vjeruje Sablić, održat će se u lipnju.

- Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Čepinu održava se svaka tri mjeseca pa vjerujemo da ćemo se okupiti u lipnju. Zamijećeno je da ovaj put nedostaje grah, no mjere ga nisu dopustile - u šali kaže Sablić nastavljajući u istom tonu kako su se članovi sad odazvali bolje nego ikada, kako bi se, bar nakratko, odvojili od svojih supruga.

- Ovo je bila idealna prilika da iziđemo - kaže naš sugovornik, dodajući kako je svim članovima ovih dana vrlo dosadno. Razlog tome, kaže kroz smijeh, neprestani je boravak sa suprugama među četiri zida i stoga ne samo da su se odazvali na akciju kao pomagači, nego su neki od njih i dali krv.

Šaljivi, ali prije svega veliki humanitarci, članovi Udruge oženjenih muškaraca nakon što ovo prođe nastavit će sa svojim poznatim akcijama. Među njima su i one za djecu Klasja, za Vukovar, ali i za brojne potrebite. Nije se teško odazvati, kaže Sablić, treba samo dobra volja i ugodno društvo te malo - mesa ili ribe!

- Jedva čekamo da ponovno organiziramo i čobanijadu i fišijadu pa da novac, kao što smo i do sada činili, usmjerimo za pomoć onima kojima je potrebna. Nama oženjenima također treba, ali ne u financijskom smislu - kroz smijeh poručuje Sablić. M. Mihelić
HEP I VODOVOD
Gradsko društvo Crvenog križa i nadalje nastavlja s organiziranjem svojih akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tako će sljedeći krv moći dati djelatnici HEP-a i Vodovoda, no svi oni upućuju se na Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek.

- Tvrtke su sad preraspodijelile radnike, pa je bolje da dobrovoljni davatelji ondje daju krv - kaže ravnatelj GD Crvenog križa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana