Novosti
KBC OSIJEK: KONTROLA S POMOĆU TERMOKAMERE

Više nema šanse da netko zaražen zaluta u bolnicu: Alarm se pali na 37,5 stupnjeva
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Kamera vrijedna 460.000 kuna donacija je osječkog filantropa Branka Ostovića

KBC Osijek prva je bolnica u Hrvatskoj koja je na ulaz u tu ustanovu s oko tri tisuće zaposlenih i dnevnim prolazom od oko tisuću pacijenata u redovitim okolnostima postavila termografsku kameru koja mjeri tjelesnu temperaturu svakoj osobi prije ulaska u sam krug bolnice. Kako izgleda ova najsuvremenija trijaža, koju su već apsolvirale bolnice i ustanove u Kini, prvog dana rada provjerili smo i sami.Jedini ulaz


Naime, na istočni ulaz u bolnicu iz Huttlerove ulice, koji je od sada i jedini ulaz za pješake u ovu ustanovu, postavljen je šator-tunel, kroz koji se prolazi u koloni jedan iza drugoga. Kada dođete na dovoljnu blizinu termografske kamere, na ekranu vam se očita temperatura tijela. Skener je postavljen na 37,5 Celzijevih stupnjeva, odnosno sva temperatura do te visine se tolerira, a u slučaju da je temperatura tijela viša od toga, oglašava se alarm. U tom slučaju medicinska sestra odvodi vas sa strane i ručno vam još jednom mjeri temperaturu, a ako i ručni toplomjer pokaže povišenu temperaturu, direktno vas se usmjerava u febrilni trijažni centar, točnije u staru zgradu Interne klinike, koja je sada pretvorena u trijažni centar za sve sumnjive na Covid-19. Kolega fotoreporter i ja prolazimo kameru s temperaturom od samo 36,7 Celzijevih stupnjeva, no dostavljač koji je u krug bolnice ušao vozilom na ulaz kod kružnog toka, također se morao zaustaviti kod trijažnog centra, gdje mu je izmjerena temperatura viša od dopuštene. Odmah se oglasio alarm. Nakon ponovljenog mjerenja dostavljač je otpraćen u febrilni centar.

 "Od danas nema šanse da netko zaražen luta po KBC-u bez kontrole. Naime, nakon trijaže na ulazu imamo dva trakta, jedan je bijeli i vodi u OHBP i druge čiste dijelove bolnice, drugi je trakt crveni i vodi u febrilni centar, gdje vas se testira na Covid-19. Ovi su traktovi ograđeni i ne može se hodati izvan njih. Cijeli Interna sada je pretvorena u febrilni centar, gdje se obrađuju sumnjivi na Covid-19. Prema novim preporukama svi koji su febrilni sumnjivi su na koronavirus dok se ne dokaže suprotno i stavljaju se u opservaciju. Od 1. travnja testiranje obavljam i u KBC-u Osijek, tako da se nalaz dobije vrlo brzo. Ako nemate koronavirus, a bili ste sumnjivi, otpušta vas se kući", kaže nam ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji nas je dočekao na ulazu u osječku bolnicu te nas provodi kroz ograđene traktove. Recimo kako je trijaža na ovaj način načinjena na inicijativu predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek doc. dr. sc. Marija Puljiza, a kamera je naručena iz Bratislave.

 "Odmah smo prihvatili ovakvu inicijativu jer je riječ o idealnom načinu da se zaobiđu gužve na ulazu u KBC Osijek. Naime, pojedinačno mjerenje temperature beskontaktnim mjeračima i mjeračima na uho dugo traje. Ovo je tehnologija koja je u Kini u širokoj uporabi od aerodroma do bolnica. Mi smo prva bolnica u Hrvatskoj koja ju je uspjela nabaviti, i to dobročinstvom velikog osječkog filantropa, gospodina Branka Ostovića, koji nije dvojio da izdvoji 460.000 kuna s PDV-om, koliko stoji ova kamera", priznaje doc. Zubčić.

"Obični" pacijenti

Od 1. travnja KBC Osijek je potpuno reorganiziran i većim dijelom prilagođen pacijentima s Covidom-19. "Mi i dalje radimo velik dio svog posla. Tako nam je Onkologija s 40 ležajeva i Hematologija s 12 kreveta puna, kao i dnevna bolnica, u koju dolaze ljudi na kemoterapiju ili biološke terapije. To ne smije trpjeti i to funkcionira. No, primjerice, potpuno zatvaramo zgradu OFMIR-a u Bizovcu jer ne možemo kontrolirati ulazak pacijenta tamo i ne želimo da netko unese virus. Ista je situacija i sa zgradom Zavoda za kožne i spolne bolesti, koju zbog izdvojenosti zatvaramo, a ovdje će raditi hitna ambulanta koja je sada preseljena u krug bolnice. Jedina izdvojena zgrada koja će i dalje raditi je adultna i dječja psihijatrija koje su sada zajedno smještene u Stepinčevoj ulici, ali tamo nije moguć ulazak pacijenata a da ih se ne doveze nakon trijaže u glavnoj zgradi. Znači, za hitne psihijatrijske pacijente i dalje funkcionira ambulanta u zgradi Psihijatrije u krugu bolnice, a do tamo se dolazi također nakon trijaže na ulazu. U slučaju da pacijent nije sumnjiv na Covid-19, a treba mu hospitalizacija, našim ga se vozilom prebacuje u Stepinčevu ulicu", objašnjava Zubčić.


U KBC-u objašnjavaju i kako sada izgleda ako slomite nogu ili primjerice dobijete upalu slijepog crijeva. Postupak je jednostavan. Ulazite također kroz trijažni tunel. Ako ste sumnjivi na Covid ili vam je potvrđen, kirurško liječenje dobit ćete u operacijskim salama sedam, osam i devet. "Čisti" pacijenti idu u OHBP blok. Kardiobolesnici smješteni su u zgradu Psihijatrije, a čista sala za koronarografiju nalazi se na Radiologiji. Za sumnjive pacijente koronarografija je na Internoj. Gastroenterologija je preseljena u zgradu ORL-a, kao i Oftalmologija, a primjerice kod ozljede oka pacijenti će biti operirani u sali ORL-a i tamo će ležati. Reumatologija i Endokrinologija su u zgradi Ginekologije. U staroj zgradi Kirurgije sada je respiracijski centar s kapacitetom do 70 respiratora. Za sve ostalo, odnosno za sve ono što nije hitno, sada nije vrijeme za dolazak u bolnicu, napominje ravnatelj.
KBC raspolaže kapacitetom od 52 kreveta na Infektologiji, 68 ležaja u barakama bivše Psihijatrije, 200 ležaja na Internoj klinici, 70 kreveta u OFMIR-u te još 200 ležaja u dvorani Gradski vrt. Riječ je o kapacitetima za srednje teške pacijente. Za one teže oboljele kojima je nužan respirator mogući je kapacitet do 130 osoba.


Nefreteta Z. Eberhard
BOLNICA ZAHVALILA SVOJIM DONATORIMA
Klinički bolnički centar Osijek u srijedu je u priopćenju za javnost zahvalio svim svojim donatorima istaknuvši kako je svaka donacija toj ustanovi od iznimnog značenja. “U ovoj kriznoj situaciji najvažnije je da se brinemo i ohrabrujemo jedni druge te pomažemo jedni drugima, a to upravo pokazuju vaše humane geste. Vaše razumijevanje, podrška i pomoć od iznimne su važnosti u ovoj zajedničkoj borbi protiv epidemije koronavirusa. Drago nam je što ste prepoznali značaj naše ustanove te vam u ime svih djelatnika i pacijenata KBC-a Osijek najtoplije zahvaljujemo na ukazanom razumijevanju i povjerenju”, stoji u pismu zahvale osječke bolnice brojnim donatorima. Ravnateljstvo KBC-a posebno je zahvalilo i osječkom poduzetniku Mati Škoji koji je donirao čak 600.000 kuna. "Sredstva su primarno namijenjena dodatnom opremanju Klinike za nfektologiju", navodi vodstvo KBC-a dodavši kako će zahvaljujući donaciji Mate Škoje biti omogućeno adekvatno zbrinjavanje i apsolutni komfor svim pacijentima Klinike za infektologiju i dnevne bolnice.
Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a Osijek

TRUDNICE MOGU OBOLJETI

Ravnatelj Željko Zubčić želio je razbiti i urbanu legendu koja se ovih dana širi društvenim mrežama, a to je da trudnice ne mogu oboljeti od Covida-19. “To nije točno jer mi imamo već dvije pozitivne trudnice. Situacija je takva da će trudnice koje su u trenutku porođaja pozitivne na Covid-19 rađati s pomoću carskog reza. Prema sadašnjem mišljenju pedijatara, unatoč majčinoj zaraženosti novorođenče ne bi smjelo biti zaraženo. No naše dosadašnje iskustvo pokazalo je da zaražena djeca nemaju nikakve simptome bolesti iako bolest šire dalje”, navodi ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Dodajmo i to kako u ovom trenutku KBC Osijek u izolaciji ima 90 djelatnika, ali je do sada samo jednom potvrđen Covid-19.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana