Sport
PETAR KRPAN, GLAVNI INSTRUKTOR HNS-A

Mladima omogućiti razvoj kod kuće, ne da srljaju preko granice
Objavljeno 2. travnja, 2020.
- Žao mi je što ova kadetska (U-17) i juniorska (U-19) generacija neće imati priliku otići na EP

Iza Petra Krpana godinu je dana na mjestu glavnog instruktora Hrvatskog nogometnog saveza. Najviše je pozicionirani Osječanin uopće u stručnoj hijerarhiji krovne državne organizacije, čiji je put bio logičan. Taj sada 46-godišnjak, naime, imao je zavidnu igračku karijeru, započetu u donjogradskoj Olimpiji, iz koje je krenuo u profesionalce, a vrhunac je doživio 1998., kada je u dresu Vatrenih sudjelovao u osvajanju bronce na SP-u u Francuskoj.

Prirodno je potom bilo ostati uz teren u ulozi trenera, gdje je ni iz čega, vlastitim sredstvima, u suradnji s kolegom i prijateljem Markom Babićem, utemeljio Akademiju, iz koje je, u proteklih deset godina, već izišlo pregršt (vrlo) solidnih nogometaša. Taj su trend prepoznali u HNS-u povjerivši Krpanu mjesto slavonsko-baranjskog instruktora kada je njegov sugrađanin Ivica Grnja otišao u mirovinu. Otišavši zatim korak dalje postavši najodgovorniji za struku u Hrvatskoj.

Potpora i povjerenje
Iako su u Hrvatskoj trenutačno nogometne aktivnosti stale, Pero je prisutan i ima cjelodnevni angažman u novonastalim, specifičnim okolnostima, o čemu kaže:

- Preživjeti sadašnju krizu nedvojbeno je primarna kategorija, ali se mora pripremiti i za ono što će nakon toga doći. Život sigurno neće stati, pa tako ni sadržaji koji ga upotpunjuju, odnosno oplemenjuju, a nekima i egzistenciju znače. U čijem je kontekstu nogometna igra jako važna, a mi u Hrvatskoj moramo zadržati visok nivo. Treba vjerovati da aktualna pošast neće predugo trajati, kako bi se bezbolnije nastavilo gdje se u međuvremenu stalo. Stoga sam u svakodnevnom kontaktu s najrelevantnijim ljudima HNS-a, a svi zajedno s UEFA-om i FIFA-om, promišljajući i osmišljavajući kako dalje. Ne nedostaju mi ni razgovori sa strukom s terena, gdje me posebice veseli što sam dobio gotovo konsenzualnu potporu i povjerenje - u dahu je Pero sažeo situaciju itekako znajući koliko je truda uložio kako bi dosegnuo sadašnji status.

Krpan kao najodgovorniji za struku u Hrvatskoj ima puno planova, a sve u svrhu kako bi se pomoglo našim nogometašima, posebice u najranijim danima.

Poticaji
- Ekonomski i demografski bogatiji razvijeni nogometni svijet ne može se načuditi kako mala te ratom i poraćem devastirana Hrvatska iznjedri toliko vrhunskih nogometaša, za koje zanimanje postoji još dok su u mlađim kategorijama. Mnogi su od njih već tada otišli u inozemstvo i prolazili na razne načine, a na nama je da im omogućimo razvoj u zemlji te da onda, kao kompletni nogometaši i osobe, odu preko granice. Darovitost, nedvojbeno, postoji, a potrebna joj je nadgradnja kroz trenažni proces, za koji se trebaju stvoriti uvjeti. Kako stručni tako i infrastrukturni, na čemu aktualna garnitura čelnika HNS-a inzistira i mnogi su pomaci već načinjeni - pričao je Krpan, zatim objasnivši potonje apostrofirano:

- Pripremljeno je i treba se implementirati stotinjak terena s umjetnom travom diljem države kako bi se omogućio cjelogodišnji optimalan rad, bez kojeg je praktički nemoguće pratiti korak sa svijetom. Na tim i ostalim terenima treba netko trenirati, odnosno provoditi proces, zbog čega se maksimalna pozornost posvećuje struci, sve više joj dajući pripadajuću poziciju. Nije stoga neobično što su naši treneri postali traženiji na svim meridijanima, kamo nas često pozivaju i u goste da im prenesemo naša iskustva stvaranja tolikih vrhunskih nogometaša i posljedično viceprvaka svijeta. Istodobno i naši su treneri često na međunarodnim seminarama, tako se osobno usavršavajući te to prenoseći u praksu - zadovoljno je glavni instruktor stigao u današnjicu.

Državna akademija
Trend vraćanja digniteta struci može se prepoznati i u sljedećem:

- Ustrojena državna nogometna akademija brzo je dobila međunarodni legitimitet te sve veće zanimanje naših ljudi, posebice aktivnih i bivših nogometaša, za njezino pohađanje. Pritisak je takav da nemamo kapacitete upisati sve one koji bi to željeli, ali ćemo se potruditi da nikoga ne izgubimo. Nemamo na to pravo, naročito u negativnom demografskom trenutku, koji je nepovoljan čimbenik i u selektiranju budućih nogometaša, da ne kažem, nasljednika u kvalitetnom smislu. Stoga je u pripremi modificiranje edukativnog sektora, kako bismo u njemu izvukli maksimum - posvećen je Pero svim razvojnim segmentima, ipak najviše je fokusiran na travnjak. Kojim samopuzdano kroči zamjetan broj mladih obaju spolova koji su na sebe skrenuli pozornost.

- Gotovo svake godine izbacimo nekoliko nogometaša spremnih za najvišu scenu, što je osnovni cilj kompletnog procesa, koji počinje selekcijom po središtima i županijama, a nastavlja se u programu reprezentacija, koje sve imaju brojne međunarodne ispite. U tom smo kontekstu tekuće godine otišli najdalje, jer su kadetska (U-17) i juniorska (U-19) vrsta izborile elitno kolo za plasman na Europsko prvenstvo, u koju su priliku, prvi put, došle i njihove vršnjakinje, na što smo posebice ponosni. Teško je očekivati njihov daljnji proboj, ali i sadašnje dostignuće iznad je očekivanja jer smo s relativno manjim ulaganjima i trudom preskočili brojne prepreke. Zato mi je žao što te generacije (sljedeće godine će biti stariji) neće imati priliku plasirati se na kontinentalnu smotru, jer su kvalifikacije, predviđene za ovaj travanj, otkazane i to vrijeme njima nitko neće moći vratiti i nadoknaditi - sjetno će Krpan o prilikama koje su nepovratno izgubljene.

Dražen Lekšan
Lige kadetkinja i pionirki
Krpan stalno radi na podizanju kvalitete ženskog nogometa.

- Sadašnji ustroj natjecanja mladeži, kao i selektivni procesi, ići će istim smjerom kakav će biti i za nogometašice. Za njih smo, međutim, ustrojili nacionalne lige, od jeseni, i nadam se da će tada i početi. Učinjeni su nemali organizacijski, kadrovski i financijski napori kako bi se implementirale lige pionirki (U-15) i kadetkinja (U-17), čijim će se sudionicima pokriti svi troškovi natjecanja. Na njima je animirati te kontinuirano provoditi trenažne aktivnosti s tom ženskom populacijom, a što je prilično zahtjevna zadaća - kaže glavni instruktor HNS-a.
šef struke
NOGOMET STOJI, ALI KRPAN IMA POSLA
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike