Sport
NOVE ODLUKE UEFA-E

Nogomet ostaje do daljnjeg na čekanju, završni susreti europskih kupova usred ljeta
Objavljeno 2. travnja, 2020.

Izvršni odbor krovne europske nogometne federacije UEFA-e donio je novi set odluka vezanih uz kalendar natjecanja za ovu sezonu, te za postupke vezane uz licenciranje i financijski fair-play koje se odnose za sljedeću natjecateljsku godinu.


UEFA je prije sastanka Izvršnog odbora održala videokonferenciju s glavnim tajnicima svih 55 europskih nacionalnih saveza u kojoj ih je upoznala s analizom radnih skupina formiranih 17. ožujka zbog pandemije koronavirusa koja je prouzročila prekid svih nogometnih aktivnosti. Nakon završetka videokonferencije IO UEFA-e donio je odluke o odgodi na neodređeno vrijeme svih kvalifikacijskih utakmica seniorskih muških i ženskih reprezentacija čije je odigravanje bilo previđeno u lipnju (susreti doigravanja Lige nacija i kvalifikacije za ženski EURO 2021. godine). Odrađene su do daljnjega i sve ostale utakmice reprezentacija pod ingerencijom UEFA-e. Otkazana su i Europska prvenstva uzrasta do 17 godina koji se trebao igrati u svibnju te Euro za djevojke do 19 godina predviđen za srpanj. Europska prvenstva za djevojke (U-17) i mladiće (U-19) odgođena su do daljnjega, jer su ujedno izlučna za plasman na Svjetska prvenstva. U travnju se trebala igrati završnica Lige prvaka u futsalu, pa je i ona odgođena. Naravno, na čekanju su i sva europska klupska natjecanja (Liga prvaka, Europska liga), a UEFA će termine odigravanja tih susreta odrediti naknadno. Vjerojatno će se finala LP-a i EL-e igrati u srpnju i(li) kolovozu, jer tako bi se omogućilo domaćim prvenstvima da završe do kraja lipnja ako je moguće.


Razgovaralo se i o licenciranju klubova za sljedeću sezonu, kao i o financijskom fair-playu, a zaključak je kako zbog izvanrednih okolnosti u kojima su se našli savezi i klubovi koje će izazvati financijske gubitke UEFA je spremna napraviti određene intervencije na tim pravilnicima. Vjerojatno se, inače, stroga pravila kod licenciranja i financijskog fair-playa neće striktno primjenjivati, nego će se prilagoditi na način kako bi se olakšao rad saveza i klubova.
Nacionalni savezi dobit će više vremena za okončanje postupka obveznog licenciranja sve dok se ponovno ne definira prijavljivanje klubova u europska natjecanja. Kao rezultat neizvjesnosti koju stvara aktualna situacija, Izvršni odbor odlučio je suspendirati odredbe kriterija za licenciranje klubova koji se odnose na pripremu i procjenu budućih financijskih podataka klubova (proračuna). Ta se odluka isključivo odnosi na sudjelovanje u UEFA-inim natjecanjima u natjecateljskoj godini 2020./21. D. Keler
UEFA je odlučila ublažiti kriterije licenciranja i financijskog fair-playa za sljedeću sezonu
Najčitanije iz rubrike