Regija
ZATVORENI DIO TRŽNICE NE UDOVOLJAVA UVJETIMA

Klupe su i dalje prazne
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Precizirano je da mogu raditi samo prodavaonice i kiosci, ali ne i štandovi
ŽUPANJA

Srijedom i subotom županjska tržnica godinama je bila glavno okupljalište Županjaca i stanovnika okolnih sela, no ovo nekada kultno mjesto trgovanja sada zjapi prazno. Pandemija koronavirusa zatvorila je i "trbuh grada". Umjesto bogate šarene ponude razvnovrsnog povrća, voća, cvijeća, rasade, meda, jaja, mliječnih i sumomesnatih proizvoda…, betonske klupe i jučer su bile prazne, a uobičajenu vrevu na županjskoj tržnici zamijenila je tišina.

Kada je Nacionalni stožer civilne zaštite krajem prošlog tjedna najavio otvaranje zatvorenih dijelova tržnica, uz poštovanje strogih pravila, Županjci, ali i mještani županjske Posavine koji joj gravitiraju, obradovali su se misleći da će od jučer moći ponovno tržiti i kupovati na starome mjestu. No za to će se, doznajemo od Ante Klanca, direktora gradske tvrtke Čistoća, morati još strpjeti jer županjska tržnica ne udovoljava traženim uvjetima. Naime, u odluci je, kako je pojasnio, za razliku od dan ranije objavljenih uputa koje su otvarale mogućnost rada, precizirano da u zatvorenom dijelu tržnicu mogu raditi samo prodavaonice i kiosci, čvrsti i potpuno zatvoreni objekti. Time je onemogućen rad zatvorenog dijela županjske tržnice gdje bi se prodaja odvijala isključivo na štandovima. Takvo su tumačenje, nakon što su predočili situaciju i uvjete rada, u Čistoći dobili i od Stožera. I odmah su izvijestili prodavače, kojih je na tržnici u Županji 30-ak redovitih, a u ovo vrijeme, početkom proljeća, kada kreću radovi u vrtovima, sadnja povrća i cvijeća, bude ih i više. Klanac ističe da su prodavači svjesni situacije, ali da imaju već svoje stalne kupce i svoje će im proizvode, dok se situacija ne normalizira i tržnica ponovno ne oživi, dostavljati ili prodavati na kućnome pragu. Među njima su i supružnici Mara i Ivan Đalok iz Gunje, koji se već više od tri desetljeća bave povrtlarstvom i upravo im je tržnica osiguravala egzistenciju. Obrađuju 20-ak hektara zemlje, a na približno hektar uzgajaju povrće - mrkvu, peršin, papriku, rajčicu, krastavce, cvjetaču, kupus… U proizvodnju ulažu vlastiti novac, ustaju već u ranu zoru jer posla je, kažu, jako puno i treba sve stići. Nekada je, prisjećaju se, bavljenje povrtlarstvom bio unosan posao i moglo se pristojno zaraditi, a sada je iz godine u godinu sve teže i neizvjesnije, i vremenske prilike idu iz krajnosti u krajnost.

- Sada nas je zadesila i ova nepogoda, koronavirus, ali što ćemo, moramo nastaviti živjeti. Pripremam se za proljetnu sjetvu, nastavljamo i s radovima u povrtnjaku, trenutno nam prispijeva špinat. Ne možemo se predati, moramo i dalje raditi, truditi se, a proći će i ovo, ponovno ćemo mi na županjsku tržnicu, među naše drage kupce – kaže Ivan.

A poljoprivrednim proizvođačima na gradskoj tržnicu ovih su dana trebali biti uručeni i zeleni certifikati u sklopu projekta "Proizvod hrvatskog seljaka", 25 ih je već certificirano, a tražene uvjete za 2020. godinu zadovoljila su još dva nova.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana