Dome slatki dome
COVID-19 I KUĆNI LJUBIMCI

Psi i mačke osjećaju nervozu vlasnika
Objavljeno 2. travnja, 2020.
Koronavirus promijenio je naš život iz temelja, poremetio je naš svakodnevni ritam života i naveo nas je na druga promišljanja o životu. U ovoj situaciji velika potpora i "utjeha" su nam naši kućni ljubimci. Oni nam prave društvo, a prisiljavaju nas i na svakodnevne obveze. Moramo ih nahraniti, iščetkati i baviti se njima, a pse moramo svakako i prošetati, i to bar 2-3 puta na dan. Šetnje moraju biti kraće, nema druženja s "psećim prijateljima" i njihovim vlasnicima. Nakon šetnje preporuča se obrisati psu šape vlažnim maramicama ili toplom vodom ili nekim blagim dezinfekcijskim sredstvom, a i cijelog bi psa bilo dobro prebrisati ručnikom i toplom vodom. Obratite pažnju i na područje oko njuške jer je poznato da psi vole "zabiti" svoj nos svukuda. Pazite da ne upotrijebite nekakav jaki dezinficijens - topla voda i vlažne maramice su dostatne.

Treba obratiti pažnju i na prehranu jer bi zbog manjeg kretanja hranu trebalo reducirati da ne bi nakon završetka izolacije imali pretile pse koji se jedva kreću.

Ovaj soj koronavirusa do sada nije dokazan da je zarazan za kućne ljubimce. Za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze.

Veterinarske ambulante, kao dio zdravstvene službe, rade i dalje u manjem obujmu i samo za hitne slučajeve. Prema preporuci veterinarske komore i danim uputama potrebno je svoj dolazak najaviti telefonski (098 252 110). Uz pacijenta psa ili mačku može doći samo jedna osoba koja mora biti odgovarajuće zaštićena. Prvi pregled i uzimanje anamneze (podataka) po mogućnosti se obavlja izvan ambulante. Nakon toga, tj. nakon postavljanja dijagnoze, ulazi se u ambulantu i daje se odgovarajuća terapija i zakazuje se sljedeći termin prema potrebi.

Dokazano je da psi i mačke osjećaju nervozu, loše raspoloženje i tugu svojih vlasnika, pa se u skladu s tim i ponašaju. Mogu se pojačano maziti, tražiti povećanu pažnju vlasnika ili se povlačiti i skrivati. U svakom slučaju, pružite im više pažnje pa ćete tako pomoći i sebi i njima. Ostanite kod kuće i ostanite zdravi!
M. Domes - Čamagajevac dr. med. vet.
Veterinarska ambulanta "FURY"
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike