Novosti
KREDITI ZA MLADE

Rok otvoren najkraće do kraja travnja
Objavljeno 2. travnja, 2020.
U samo dva dana otkako je prvi ovogodišnji poziv otvoren za od države subvencionirane stambene kredite mladima, zaprimljena su čak 752 zahtjeva. U Ministarstvu graditeljstva navode da je to podatak APN-a na temelju dostavljenih zahtjeva od banaka koji sugerira nastavak velikog interesa za ovu mjeru kojom se pomaže mladim obiteljima da na povoljniji način riješe stambeno pitanje.

- Znali smo da je usprkos poteškoćama interes i dalje velik. Dio građana je na vrijeme prikupio dokumentaciju, neki od njih potpisali su ugovore i dali kaparu te smo zbog njih otvorili prijave. Veseli nas što je ovaj program tražen čak i u izvanrednim okolnostima. Zahvaljujem svima što smo pronašli načina i od strane Ministarstva, APN-a, banaka, a i samih zainteresiranih da nastavimo s realizacijom subvencija uz pomoć kojih je već 9400 mladih obitelji dobilo svoj dom, a u kojima je već rođeno 1275 djece - rekao je ministar Predrag Štromar.

Ovo je četvrti poziv za subvencionirane stambene kredite, prvi od dva ove godine, dok će drugi biti objavljen krajem ljeta. Ovaj krug bit će otvoren najkraće do kraja travnja. Mogu se prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratu, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000, s rokom otplate koji ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta gdje se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Subvencija se produljuje za dodatnu godinu dana za svako dijete koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit, što znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.D.Pejić
Možda ste propustili...