Novosti
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE VIROVITIČKO-PODRVASKE ŽUPANIJE

Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u VPŽ
Objavljeno 1. travnja, 2020.

Na redovnoj sjednici Stožera Civilne zaštite Virovitičko-podrvaske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusom na području županije. Epidemiolog dr. Miroslav Venus iznio je podatke o drugom oboljelom:


-Riječ je o suprugu prvo oboljele, čovjeku srednje životne dobi, ali isto sa blagom kliničkom slikom i on ako i njegova supruga u kućnoj karanteni.


S prikupljanjem uzoraka počeli smo 16. ožujka s prvim sumnjivim slučajem koji se na kraju pokazao negativan, a sada mogu reći da zaključno s 31.ožujka, dakle u proteklih 16 dana smo prikupili ukupno 50 uzoraka. Ote brojke 46 je obrađeno, a četiri su još u Zagrebu na analizi, dok od obrađenih imamo 44 negativna da od danas i dva pozitivna. S obzirom na bliski kontakt zaključili smo da je riječ o obiteljskoj zarazi, a prema epidemiološkoj slici mušku osobu smatramo prvo oboljelom, a žensku drugom. Vezano uz ovaj slučaj 22 osobe smo stavili u kućnu karantenu, a  od njih jedan uzorak je među onih četiri koji su trenutno u Zagrebu. – rekao je dr. Venus te dodao:


-Oboljelima je ponuđena hospitalizacija, s obzirom da su prvi slučajevi, međutim ponavljam kako im je klinička slika prilično blaga, za sad smo se odlučili da će pod nadzorom ostati na kućnom liječenju kako ne bi zatrpavali bolničke kapacitete, ako to nije potrebno. Ukoliko bi se klinička slika mijenjala, ako bi se pogoršavala, naravno da će te osobe biti hospitalizirane Nastojimo utvrditi kretanje oboljele osobe kako bismo utvrdili eventualne nove kontakte, locirali ih i stavili u kućnu samoizolaciju. Ako netko od njih eventualno ima simptome bolesti da i od njih uzmemo uzorke. Važno je istaknuti da pokušavamo otkriti nultog pacijenta na našoj županiji jer zbog prirode posla ove osobe možemo pretpostaviti da je imao dosta kontakata te da se u doticaju s tim kontaktom i on zarazio. – zaključio je dr. Venus.

Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura