Osijek
VATROGASNE AUTOLJESTVE IZ OSIJEKA NA SANIRANJU POSLJEDICA POTRESA

Čeman: Zvonarić u Zagrebu
ostaje barem sedam dana,
ostali čuvaju Osječane
Objavljeno 1. travnja, 2020.

Pedeset metara duge auto-ljestve iz osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe velika su pomoć pri raščišćavanju zagrebačkih ulica nakon razornoga potresa. Njih je ondje odvezao pripadnik JPVP-a Grada Osijeka Josip Zvonarević koji se u ovim trenutcima „bori” sa ostatcima koji su otpali sa zgrada.


- Do sad nismo ni mi mogli doći do njega, čak niti putem radio-veze, no važno je da smo se odazvali i da Grad Osijek pomaže gradu Zagrebu u raščišćavanju. Pretpostavlja se da će Zvonarević ondje ostati sedam dana i bit će smješten u vatrogasnoj postrojbi u Novom Zagrebu, no po potrebi možda ostane i duže. Ovo je općedruštvena kriza i moramo se nositi sa svim izazovima pa smo pokazali solidarnost i  pomogli, no na način da ne ugrozimo sigurnost u Osijeku – ispričao je zapovjednik osječkog JPVP-a Pero Čeman, naglasivši da, s obzirom da je osnivač i vlasnik cjelokupne vatrogasne opreme Grad Osijek, gradonačelnik Ivan Vrkić bez razmišljanja dao zeleno svjetlo za upućivanje autoljestava u Zagreb.


Kako bi zbog svoga operativnog rada i djelovanja bili na usluzi građanima Osijeka, županijski Stožer civilne zaštite, kaže Čeman, izuzeo je JPVP iz svojih aktivnosti. Uz to, zbog održavanja razine sigurnosti osječki su se profesionalni vatrogasci i fizički podijelili. Naime, polovica postrojbe izmještena je u prostore DVD-a Retfala i djeluju u dva tima.


- Oni međusobno nisu u kontaktu i na tj način umanjena je mogućnost zaraze koronavirusom. Inače, vatrogasnih intervencija nije ovih dana bilo puno, obzirom da su građani u svojim obiteljskim domovima, a i promet je posljednjih dana znatno smanjen. Ne pamtim kad smo imali toliko mali broj intervencija, što ne znači da za njih nismo spremni – poručuje Čeman, pojašnjavajući da su vatrogasci opremljeni i djelomičnom i potpunom zaštitom. U praksi to znači da, u slučaju intervencija vatrogasci najprije provjeravaju nalaze li se na toj lokaciji osobe koje su u izolaciji. U takvom slučaju oprema za djelomičnu zaštitu koja je bijele boje, po povratku se uništava na propisan način. Dođe li do potrebe korištenja potpune zaštite koja je pak u žutoj boji, nakon intervencije ona se dekontaminira, suši i vraća u vozilo. Također, prilikom primopredaje službe u postrojbi, vozilo se dezinficira, a sve u cilju potpune zaštite od moguće zaraze.


- Nadam se da nećemo i nadalje imati većih potreba intervencija, no u svakom slučaju spremni smo na sve. U ovoj situaciji drago mi je što smo se priključili i ostalim gradovima čije su vatrogasne postrojbe upućene u Zagreb kao pomoć pri raščišćavanju ruševina nakon potresa – zaključuje Čeman. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAKRIZA SMANJILA GOSPODARSKU AKTIVNOST

Javni bilježnici suočeni sa znatnim padom prometa

2

OPASNO GRADILIŠTE U RUŽINOJ ULICI

Opasan teret nad glavama prolaznika

3

U ORGANIZACIJI TZ-A I OSJEČKOG SAJMA

Sajam antikviteta vraća se u Tvrđu nakon dva mjeseca