Sport
MOGUĆA I PROMJENA SUSTAVA

Kako završiti ovo nogometno prvenstvo?
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Situacija je izvanredna i treba se prilagoditi, ali i držati se zakonskih akata

Hrvatski nogometni savez i njegovi organi za natjecanje intenzivno se bave izradom planova za završetak ove natjecateljske sezone koja je iznenada prekinuta, i još uvijek je u stanju mirovanja zbog pandemije koju je izazvao koronavirus. Iako još uvijek nitko ne može sa sigurnošću reći kada bi se sezona u HNL-u mogla nastaviti, u HNS-u se pripremaju na nekoliko mogućih scenarija kako bi spremni dočekali trenutak u kojem će opet biti moguće igrati nogomet.

Tri scenarija
Zasad su spremili prijedloge za tri moguća scenarija nastavka sezone. Dva od njih u sebi sadržavaju odigravanje svih 36 kola i završetak do 28. lipnja, a treći je spremljen za slučaj da se bitka protiv koronavirusa protegne do početka lipnja.

- Prva varijanta je nastavak sezone 16. svibnja, druga je četiri dana kasnije, kada bi se prvo odigrale polufinalne utakmice Kupa, a prvenstvo bi se u tom slučaju nastavilo 23. svibnja. Treća varijanta je najosjetljivija, jer zahtijeva promjenu sustava natjecanja. Ona bi u obzir došla ako bismo sezonu mogli nastaviti tek 3. lipnja. Tada bi se odigralo još 27. kolo, čime bismo zaokružili treći krug prvenstva, a nakon toga uslijedilo bi razigravanje za prvaka i za ostanak. U tom play-offu i play-outu odigrala bi se samo četiri kola - informirao nas je Ante Vučemilović-Šimunović, dopredsjednik HNS-a.

Jasno, svi ti prijedlozi ovise o tome kako će se razvijati najvažnija "utakmica" koja je u tijeku - ona protiv koronavirusa, a osim toga bude li se moralo pribjeći trećoj opciji za nju su potrebne još neke suglasnosti državnih tijela, jer se uvodi promjena sustava natjecanja.

- Već smo poslali dopise i objašnjenja u državni Ured za sport koji nam jedini može odobriti promjenu sustava natjecanja tijekom sezone. Poslali smo i dopise u Ministarstvo financija te u još neke državne institucije koje su povezane s natjecanjem - kaže Vučemilović-Šimunović, pa dodaje:

- Sve što sam rekao odnosi se na službeni nastavak sezone, ali treba voditi računa i o tome da se klubovima ostavi bar malo vremena za kakve-takve pripreme prije nego počnu utakmice. Situacije je izvanredna i jednostavno se moramo tome prilagoditi, a opet treba se držati zakonskih akata.

Čeka se UEFA
Ta tri prijedloga u odluke bi se trebala pretvoriti u četvrtak. Naime, za danas je opet zakazana videokonferencija UEFA-e s nacionalnim savezima na kojoj će se razmatrati trenutačna situacija i pokušati pronaći rješenja za dovršetak sezone, s obzirom na to da je kalendar natjecanja totalno poremećen.

- Trebamo pričekati zaključke UEFA-ine konferencije s nacionalnim savezima. Mnogo je tu otvorenih pitanja, ne samo za ovu prekinutu sezonu, nego i za onu koja slijedi. Prije svega pitanje prijelaznog roka, a onda i određivanja kalendara za sljedeću sezonu - zaključio je Ante Vučemilović-Šimunović.

Iz svega je jasno kako nas očekuje još najmanje mjesec i pol dana neizvjesnosti, a posebno je zanimljiv naputak koji nije javno objelodanjen, a prema kojem nije moguće početi s treninzima sve dok bar tjedan dana ne bude novozaraženih koronavirusom. Ako će se pridržavati tog naputka, onda bi prekid mogao potrajati i mnogo duže...

Dalibor Keler
TRI OPCIJE
Sezona se nastavlja 16. svibnja i završava 28. lipnja



Sezona se nastavlja 20. svibnja utakmicama polufinala Kupa, prvenstvo kreće tri dana kasnije, a završava se do 28. lipnja



Sezona se nastavlja 3. lipnja - odigralo bi se samo još 27. kolo, čime bi se zaključio treći krug, a nakon toga uslijedio bi play-off i play-out s po pet momčadi prema plasmanu, a igrala bi se samo četiri kola
neizvjesnost
HNS SMIŠLJA KAKO ZAVRŠITI SEZONU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana