Regija
VIJEĆE ROMSKE NACIONALNE MANJINE BELIŠĆA

Potiču obrazovanje, čuvanje identiteta, veću urbanizaciju
Objavljeno 1. travnja, 2020.
BELIŠĆE - Tijekom ove godine Vijeće romske nacionalne manjine Belišća planira niz aktivnosti kojima je cilj povećanje kvalitete života. Plan i program rada, kao i financijski plan, koje je sastavio predsjednik Vijeća Mario Balog, prethodno je prihvatilo Gradsko vijeće, a na članovima romske zajednice je da ga uz gradske čelnike pomognu provesti u djelo."Primarni zadatak Vijeća je da okuplja sve Rome bez obzira na jezik, vjeru i kulturu te da im pruža pomoć u rješavanju socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih, stambenih, kulturnih i pitanja obrazovanja, ali i očuva njihov identitet, običaje i kulturu", naglasio je Balog. Vijeće se maksimalno zauzima da sva djeca od 7 do 15 godina obvezno pohađaju osnovnu školu te da im se stvore preduvjeti za nastavak školovanja. Želja je i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Andragog i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uputiti Rome koji to na vrijeme nisu učinili na završetak osnovne škole te stjecanje prvog zanimanja radi lakšeg zapošljavanja. Namjera im je pokrenuti i Ljetnu školu tijekom školskih praznika za 20-ak pripadnika ove manjine, u sklopu koje bi se polaznici bolje upoznali s romskom kulturom, tradicijom, jezikom i poviješću.

"Legalizacija i urbanizacija Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima također nam je jedan od važnih ciljeva, a u sklopu toga trebalo bi se nastaviti s poduzetim mjerama oko zemljišta na kojem su kuće sagrađene i legalizirane: postupkom započete parcelacije i rješavanja pitanja zadržavanja nezakonito sagrađenih objekata u Romskom naselju. Očekujemo i rješavanje problema asfaltiranja ceste u istoj ulici te pitanja priključka na električnu energiju koju još uvijek nema 17 obitelji. Stajališta smo da bi za sve te probleme, zajedno s Gradom Belišćem, pomoć trebali tražiti od Županije i Vlade RH", navodi Balog.

Vijeće tradicionalno obilježava i tri romska praznika: Dan Roma 8. travnja, sjećanje na romske žrtve u II. svjetskom ratu - Samudaripen 2. kolovoza, te Svjetski dan Roma. U planu im je i organizacija malonogometnog turnira romskih ekipa iz Osječko-baranjske i drugih županija, gastronatjecanja, ali i edukacija te javnih tribina za djecu i odrasle, kao i suradnja s gradskim institucijama na pripremi i izradi projekata te prijavljivanje na nacionalne i EU natječaje.
Lidija Aničić
Mario Balog

predsjednik Vijeća

Legalizacija i urbanizacija Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima također nam je jedan od važnih ciljeva, asfaltiranje, kao i priključci na električnu energiju, koju nema 17 obitelji
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike