Kultura
26. DANI MILKA KELEMENA

Od Moskovskog ansambla do Cantus Ansambla
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Vjerujući da će koronavirus i sve nedaće tada već biti prošlost, ovogodišnji će se Dani održati od 6. do 18. listopada
SLATINA - Zabrana održavanja svih manifestacija na kojima se okuplja više od pet osoba, koju je propisao Stožer civilne zaštite RH radi sprječavanja širenja virusa COVID-19, ali i općenito globalna situacija s koronavirusom, u mnogim je aspektima promijenila način života. U vrijeme borbe za preživljavanje sve masovne sportske, kulturne, gospodarske i političke manifestacije u drugom su planu, a sva događanja koja zahtijevaju okupljanje, makar i manjih skupina ljudi, organiziraju se na druge, beskontaktne načine.
Tako je za ponedjeljak, 30. ožujka, bilo najavljeno javno predstavljanje programa ovogodišnjeg 26. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, ali ono nije održano. Koronavirus je, naime, ukinuo uvedenu praksu da Programsko vijeće svake godine na dan Kelemenova rođenja javno predstavi program festivala, pa je predsjednik Festivalskog odbora DMK-a Antonio Brzica program dostavio medijima elektroničkom poštom.


S obzirom na to da je slatinski festival prošle godine obilježio 25 godina postojanja i u tih četvrt stoljeća prometnuo se u najvažniju kulturnu manifestaciju na području Slatine i Virovitičko-podravske županije te stekao međunarodni ugled, organizatori su ove godine planirali svakog mjeseca tijekom cijele godine organizirati po jedan koncert ili neko drugo kulturno događanje kojim će najaviti glavni program DMK-a u listopadu. Aktualna situacija, međutim, promijenila je i te planove.


Vjerujući da će koronavirus i sve nedaće koje je svijetu donio tada već biti prošlost, ovogodišnji Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena održat će se od 6. do 18. listopada. Na svečanom otvorenju u utorak, 6. listopada, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta slatinska će glazbena publika od 19 sati biti počašćena nastupom Moskovskog ansambla za suvremenu glazbu. Taj ansambl gostovao je u Slatini prije tri godine, a mnogi su zapamtili njihovu izvedbu Šostakovičeve glazbe u župnoj crkvi sv. Josipa, kad se u glazbene instrumente neočekivano umiješao i bat crkvenoga zvona. I u sljedećim festivalskim danima s vrlo kvalitetnim programom nastupit će vrhunski glazbenici. Među njima bit će Kvartet Papandopulo, Katedralni zbor Chorus Angelicus iz Varaždina, Gudački kvartet Sebastian, Mladi virtuozi - pobjednici 9. Papandopulo natjecanja, te Matija Dedić, Zvjezdan Ružić i Goran Končar, koji pripremaju program Kelemen i Jazz.


Ansambl studenata zagrebačke Muzičke akademije za novu glazbu ASMANGU predstavit će Skladateljski portret Stanka Horvata, operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Opera Pannonica izvest će operu G. Puccinija Gianni Schicchi, a Baletni ansambl HNK-a iz Osijeka izvest će Kelemenov balet Der Spiegel. Na jedinstvenoj gastrovečeri Kelemenova d/jela nastupit će Nina Kraljić. Ogranak Matice hrvatske u Slatini organizirat će u Zavičajnom muzeju okrugli stol Kelemen kao učitelj i pedagog, a festival će završiti 18. listopada nastupom Cantus ansambla s programom Foretić vs. Kelemen.


Međunarodni glazbeni festivala Dani Milka Kelemena od prošle godine organizira Glazbena škola Milka Kelemena Slatina, a ravnatelj škole Antonio Brzica ujedno je i predsjednik Festivalskog odbora. Njegov zamjenik je Hrvoje Felbar iz Udruge stvaratelja u kulturi DMK-a Slatina.
Programsko vijeće čine ugledni glazbenici Berislav Šipuš, Goran Končar i Zdravko Šljivac, ravnatelj GŠMK-a Antonio Brzica i počasna predsjednica Jadranka Srdoč.
Petar Žarković
Članovi Odbora još su zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, Berislav Šipuš iz Hrvatskog društva skladatelja, predsjednik Hrvatskoga glazbenog saveza Unison Goran Končar, v. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga, direktor Turističkog ureda Jurica Bosak i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike