Svijet
KADA PRAVILA PIŠE KORONAVIRUS

U selu na granici jedni zatvoreni, a drugi slobodno šeću
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Baarle, granica između Nizozemske i Belgije, u središtu je sela. I dok su Belgijci u karanteni, Nizozemci izlaze iz kuća

Mjere za suzbijanje koronavirusa rezultirale su poprilično bizarnom situacijom u selu Baarle, koje nizozemsko-belgijska granica dijeli napola. Desetljećima su se stanovnici sela, koje se na nizozemskoj strani zove Baarle-Nassau, a na belgijskoj Baarle-Hertog, slobodno kretali jedva primjećujući istočkanu granicu na pločniku. Rampi i klasičnih graničnih prijelaza u Baarleu nema.


Koronavirus sada je izmijenio višedesetljetnu tradiciju. Naime, na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće napuštati jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Nizozemci mogu mirno otići u prodavaonicu cipela ili do optičara. Dvije države imaju drukčiji pristup u ograničavanju mjera kretanja stanovništva zbog koronavirusa.


- Živim 50 metara dalje, mogu proći pokraj, ali ne mogu ući ni u jednu od tih trgovina jer sam Belgijac - kaže Frans De Bont, načelnik Barle-Hertoga, pokazujući prstom na trgovine na drugoj strani ulice. Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavaonica, pa do polica na nizozemskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj! Selo je potpuno okruženo nizozemskim teritorijem, ali Baarle-Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih osam je nizozemskih mikro-enklava, koje su formalno pod općinom Baarle-Nassau.


De Bont kaže da je zapetljana granica posljedica feudalnog sustava zamjene zemlje među vlastelom, koja se odvijala stoljećima.
"Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda", pojasnio je.
Hina
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike