Mozaik
SELFIE IZ SOBE: TONI STAREŠINIĆ, OSNIVAČ GRUPA CHUI I MANGROOVE

Nadam se da ćemo svi malo promijeniti sustav vrijednosti
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Država bi mogla zakonom zaštititi domaće izvođače u radijskom emitiranju

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu, u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede. Rubriku otvara Toni Starešinić, svestrani autor i glazbenik, osnivač bendova Chui i Mangroove...

Kako se aktualna situacija odrazila na tebe i tvoj bend, s obzirom na to da si jedan od koncertno aktivnijih izvođača?

- Evo, svi su koncerti otkazani i odgođeni za neka bolja vremena. Sad je taman bilo vrijeme kad se slagala i koncertna križaljka za cijelo ljeto, pa se svi nadamo da će ovo sve do ljeta proći i da ćemo uhvatiti bar nešto od tih koncerata, jer je ljetna sezona i glavna koncertna sezona. Nadamo se da ćemo dotad izdržati, početkom ljeta ide i isplata ZAMP-a i HUZIP-a, što će nam sad značiti više nego ikad prije.

Koliko je ovo vrijeme poticajno za stvaranje? Radiš li na novoj glazbi, možeš li s nama podijeliti neku ekskluzivu, neki novi naslov, stih?

- Život freelancera sam po sebi je jako težak, i bez korone. Pogotovo ako se bavite alternativnom glazbom, čini se kao nemoguća misija. Meni i Željki (Veverec, nap. a.) godišnji odmor duži od nekoliko dana totalna je nepoznanica već nekoliko godina. Stalno jurite amo-tamo po koncertima, studijima i probama, komponirate, bavite se promocijom, srećom, bavite se onim što volite i za što živite pa sve izdržite. Sad kad je sve stalo, mogu iskreno reći da sam napokon došao do daha, radim, i dalje sviram, komponiram i snimam, ali nekim normalnim tempom. Napokon imam vremena preslušati neki album, istražujem novu glazbu, čitam i gledam što nisam stigao pogledati i pročitati. Trenutno završavam snimanje ritam-sekcije i klavijatura za Željkin “Je Veux”, album prvijenac, nakon toga se bacam na nekoliko suradnji koje bih ipak još zadržao za sebe, dok se ne počnu konkretnije razvijati. Arsen Oremović je snimio i novog materijala za drugu sezonu dokumentarnog serijala “Nesreća”, tako da mi posla ne manjka do ljeta, a onda ćemo vidjeti kako će se sve ovo dalje razvijati.

Što misliš o live streamingu izvedbi iz soba, jesi li se pridružio aktualnom trendu?

- Iskreno, nisam uopće fan slušanja glazbe preko mobitela, zbog njihovih preloših zvučnika, a i kvaliteta zvuka takvih snimki često nije na nekom uhu ugodnom nivou. Mislim da ćemo snimati doma videaa da održimo kontakt s publikom, ali pokušat ćemo bar zvuk tih snimki dobiti na što višem nivou, koliko možemo to doma izvesti.

Koji su, prema tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla svojim dionicima?

- Glazbena industrija mogla bi pomoći tako da bude poštenija u raspodjeli prihoda od digitalnih servisa, s obzirom na to da su oni trenutno debelo na strani izdavača. Država bi mogla zakonom zaštiti domaće izvođače u radijskom emitiranju. Glazbene udruge koje prikupljaju tantijeme mogle bi prenamijeniti financiranja s obzirom na to da su mnoge stvari koje su planirale podržati i financirati sada neizvedive i onda bi tim novcem mogle pomoći svojim najugroženijim članovima.

Koje ćemo poruke izvući iz ove situacije, i kao publika i kao glazbenici?

- Nadam se da ćemo svi malo promijeniti sustav vrijednosti, nadam se da ćemo biti odgovorniji, jer sloboda ne ide bez odgovornosti. Nadam se da ćemo više cijeniti to što imamo, shvatiti koliko smo se zatrpali i opteretili glupostima. Nadam se da ćemo više cijeniti svoje vrijeme i imati, prije svega, više vremena za sebe i svoje bližnje.

Za kraj, imaš li neku poruku svojim kolegama i javnosti?

- Čuvajte sebe i svoje bližnje i budite odgovorni prema sebi i svima oko vas, smirite se, ne paničarite, proći će sve ovo. Dotad iskoristite ovo vrijeme za sebe, napokon imamo vremena, ništa ne moramo, nema nikakvih rokova, nikakvog presinga. Udahnimo duboko, slušajmo glazbu koju volimo, čitajmo knjige, stripove, gledajmo filmove, serije, igrajmo se sa svojima u kući, razgovarajmo, šalimo se, ljubimo, volimo! HDS ZAMP
ISPLATA U TRAVNJU
Iz HDS ZAMP-a poručuju: U travnju nas očekuje isplata redovitog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva, a isplata tzv. malih prava predviđena je za lipanj. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku. Više na https://www.zamp.hr/clanak/pregled/2270/informacije-za-korisnike-i-clanove
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike