Sport
I RUKOMET NESTRPLJIVO ČEKA NASTAVAK NATJECANJA

Hoće li se dogoditi čudo pa će ovo biti prva sezona u kojoj Zagreb nije prvak?
Objavljeno 31. ožujka, 2020.

U skladu s nastavljanjem pandemije koronavirusa, Hrvatski rukometni savez nedavno je objavio kako se nastavlja obustava svih rukometnih natjecanja u Hrvatskoj sve do 15. travnja. Malo-pomalo pomjeraju se ti rokovi, ali, nažalost, nitko nije siguran kako će se moći igrati i nakon 15. travnja.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo rukometašica (susret Hrvatska - Francuska trebale su se igrati 25. ožujka u Osijeku nap. a.), a otkazane su za početak lipnja. Kvalifikacijski turnir rukometaša za Olimpijske igre otkazan je do daljnjega, sa zasad nepoznatim novim terminom. U Zadru je početkom travnja trebao biti odigran Final four SEHA-Gazprom lige. Naravno da je i taj događaj otkazan. Štoviše, nisu još ni poznati svi sudionici završnog turnira. Naime, Vardar i NEXE, odnosno Telekom Veszprem i Vojvodina, nisu niti odigrali svoje četvrtfinalne uzvratne susrete. Nažalost, prekinuta su i europska natjecanja u trenutku kada je Podravka Vegeta trebala igrati polufinale EHF Kupa, a zagrebačka Lokomotiva polufinale Challenge cupa. No posebno zanimljiva situacija događa se u domaćem prvenstvu, konkretno u Premijer ligi za rukometaše. Stanka je nastupila prije negoli je uopće odigrano prvo kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak. U Ligi za prvaka igraju četiri najbolje momčadi iz osnovnoga dijela Premijer lige, a njima se priključuju PPD Zagreb i NEXE, hrvatski predstavnici u SEHA-Gazprom ligi. Znači, u Ligi za prvaka nije odigrano još ni jedno kolo. Neke lige već sada proglašavaju prvake s obzirom na zatečeno stanje. Konkretno, to je učinila Poljska. U Hrvatskoj je to nemoguće baš zbog toga što je zatečeno stanje u Ligi za prvaka da ni jedna momčad nije odigrala ni jednu utakmicu, pa je i bodovni saldo, u skladu s tim - i dalje na nuli. To može biti problem jer što ako za sudionike sljedeće godine Lige prvaka i novih natjecanja pod ingerencijom EHF-a bude presudno upravo zatečeno stanje prije prekida. Na primjer, u Njemačko je odigrano 26 ili 27 kola, od 34 i trenutačno je prvi Duvnjakov Kiel s utakmicom manje. U Francuskoj je nakon 18 od 26 kola u vodstvu PSG. U susjednoj Mađarskoj trenutačno vodi Pick Szeged, s istim brojem bodova kao i Telekom Veszprem, koji ima i utakmicu manje. Mnogo lakše rješiva situacija negoli u Hrvatskoj.

Kod nas, ne bude li se uskoro nastavilo prvenstvo, može se dogoditi da nakon 28 sezona, i isto toliko uzastopnih titula rukometaša Zagreba i različitih izvedenica imena pod kojim su nastupali, ovo bude prva godina i sezona nakon koje Zagreb ne bi bio i prvak Hrvatske. Ili će možda biti donesena odluka da Zagreb i ove godine bude prvak, pa da sve bude, što bi se reklo, "papirnato čisto" i u skladu s postupkom. Čini nam se ponekad kako je to zapravo davno i donesena odluka koja se ne može promijeniti.
K.Lacković
Prvenstvo, kvalifikacije, SEHA liga,... na čekanju su s neizvjesnom budućnošću
Najčitanije iz rubrike