Osijek
RAVNATELJ O OGRAĐIVANJU DOMA NA DRINSKOJ:

Jedino ogradom možemo spriječiti “švercanje” obroka
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Korisnici s viših katova unosili su hranu izvana s pomoću užeta, kaže Ćurić

Još prvih dana ožujka Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, u skladu s tadašnjim naputcima Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku koji su odaslani ustanovama socijalne skrbi, pooštrio je mjere zaštite od koronavirusa. Osim što su prestali primati zahtjeve za smještaj, također su zabranili posjete, uz dozvolu kretanja pokretnih korisnika izvan ustanove.

S pojavom koronavirusa u Hrvatskoj mjere su postrožene pa tako ni pokretni korisnici u tzv. depandansi više nisu smjeli izići iz ustanove, a zabranjena je i dostava prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, što su im običavali donositi članovi obitelji. Korisnici su se potom lukavo dosjetili kako doći do "vanjske" hrane i raznih potrepština pa je Uprava Doma u ponedjeljak – digla ogradu oko depandanse!

Automobili i mirovina
- Jednostavno smo bili prisiljeni podići zaštitnu ogradu, jer su članovi obitelji naših korisnika koristili prigodu i u kasnim su im poslijepodnevnim satima donosili sve i svašta preko balkona. To nisu radili samo korisnici u prizemlju, već su i oni s prvoga kata spuštali uže kojim bi povukli dostavu. Kako bi zaštita zdravlja korisnika bila na najvećoj razini, nije nam preostalo ništa drugo nego ograditi prostor dok sve ovo ne prođe - ispričao nam je ravnatelj Doma na Drinskoj, Vjekoslav Ćurić, dodajući kako to nije jedina nova mjera zaštite.

Naime, u zgradi prekoputa depandanse, na prvome katu, također se pojavio isti problem pa se razmišlja i o uvođenju zaštitara. U međuvremenu, na prozorima u Domu zamijenjene su brave kako bi svi bili sigurni da koronavirus neće ući u prostore gdje obitavaju stotine korisnika. Sve je navedeno izazvalo negodovanje dijela korisnika, no radi zaštite života i zdravlja, kaže ravnatelj, bile su nužne. Također, svako jutro beskontaktno mjere temperaturu i pokaže li se 37,5, smještaju se u izolacijsku sobu. Srećom, slučajeva koronavirusa ondje nema, a dva smrtna slučaja koja su se dogodila u međuvremenu, kaže, nemaju veze s koronavirusom.

Kako bi se ublažio prvotni šok izolacije, ovih dana osoblje sastavlja popis nužnih potrepština poput kave, šećera, čajeva, vlažnih maramica, sokova i sl. pa će o trošku Doma korisnici biti opskrbljeni. Pojavio se i problem registracije automobila korisnika i mogućih kazni zbog isteka registracije. Ćurić kaže kako su u postupku rješavanja mogućnosti osiguravanja tehničkog pregleda, a traže i rješenje za podizanja mirovine preko bankomata. Naime, manji broj korisnika nema nikoga te će ih, poštujući sve mjere zaštite, oni vjerojatno otpratiti do bankomata gdje će podići novac i platiti smještaj u Domu. Kako bi se ipak uspjeli čuti sa svojim najmilijima, korisnici mogu koristiti računala, no ne i informatičku prostoriju smještenu u stacionaru gdje je ulazak svima, osim osoblju, zabranjen. Uprava im je stoga dala mogućnost korištenja računala u uredima ustanove, a nemaju li pametne telefone, ustupit će ih im nakratko osoblje Doma. Za lijepa vremena mogu se prošetati u dvama dvorištima.

Zaštita djelatnika
Sve mjere zaštite korisnika, dakako, podrazumijevaju i zaštitu svih djelatnika koji su sad u obvezi pri ulasku beskontaktno izmjeriti temperaturu i dezinficirati se. Također, osoblje je podijeljeno u dva tima i svaki tim, pojašnjava ravnatelj Ćurić, radi 14 dana. Na taj način timovi međusobno nemaju kontakta. Inače, netom uoči epidemije koronavirusa u Dom je primljeno nekoliko korisnika te su, kaže Ćurić, stavljeni u izolaciju, gdje dobivaju obroke. Ostali pokretni korisnici, standardno, hrane se u tamošnjoj kuhinji, no uz poštovanje svih mjera međusobnog razmaka i sl. Podsjetimo, primanje zahtjeva za smještaj u Dom odgođeno je do daljnjega.

- Sve su navedene mjere više nego nužne, i to zbog neodgovorne rodbine koja ih nije poštovala. Ne smijem ni pomisliti na španjolski scenarij, gdje je u domove za starije ušao koronavirus pa je 23 korisnika zaraženo, a umrlo ih je 15. U slovenskom domu ovakvog tipa liječnik je zarazio korisnike pa ističem da se i mi koji ondje ulazimo držimo striktnih mjera zaštite. Osim kod nas, ista je situacija i u preostala dva županijska doma za starije i nemoćne, u Belom Manastiru i Đakovu - kaže Ćurić.

Marija Mihelić
KORISNICI U VIŠNJEVCU ČAK I BEZ MOBITELA
Sukladno sa svim uputama ponaša se i osoblje obiteljskog doma “Moja priča” u Višnjevcu. Prema riječima vlasnice Sashe Uglik, još prije zabranjeni su posjeti za svih 19 korisnika, koliko ih se trenutno ondje nalazi.

- Proveli smo i provodimo sve mjere dezinfekcije. Zabranjen je unos hrane i općenito je sigurnost naših korisnika podignuta na visoku razinu – kaže Uglik dodajući da, s obzirom na to da je riječ uglavnom o korisnicima s demencijom, ondje ni od prije nisu dopušteni mobiteli. Događalo se, naime, da zbog svog zdravstvenog stanja nehotice pozovu hitnu pomoć, policiju ili bilo koga drugoga, i stoga je i prije pojave koronavirusa odlučeno kako su korisnicima mobiteli zabranjeni. Dakako, u ovo vrijeme kad nema ni posjeta, članovi obitelji zovu češće nego inače, a o svojim najmilijima u Domu mogu se informirati preko fiksnog telefona.
Sve su navedene mjere više nego nužne, i to zbog neodgovorne rodbine koja ih nije poštovala, kaže Ćurić
zabrana
HRANA IZVANA NE SMIJE UĆI U DOM
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana