Regija
DUNJA ZOVKIĆ POTIČE SUGRAĐANE

Osnovala je grupu za potporu i pomoć građanima Županje
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
U Sharing is caring - Županja svi su dobrodošli, i oni kojima treba bilo kakva pomoć i koji žele pomoći
ŽUPANJA

Ključ pobjede u suzbijanju širenja koronavirusa jest izbjegavati međusobne kontakte, ostati doma, širiti točne informacije i zaštititi bolesne i starije. Zajedništvo i sudjelovanje građana u toj borbi presudno je. Mladi Županjci pokazali su da mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rješenja, rada u timovima i praktične pomoći obiteljima u potrebi te bolesnima i starijima. Jedna od njih je 24-godišnja Dunja Zovkić, koja se odlučila angažirati, staviti na raspolaganje zajednici i pokrenuti Facebook grupu "Sharing is caring - Županja" za sve sugrađane koji trebaju pomoć, ali i one koji žele i mogu pomoći, da zajednički što lakše svi prebrodimo ove teške dane. Nakon završetka studija vratila se u rodni grad, vrlo je kreativna, s različitim hobijima i interesima, bavi se izradom raznih predmeta, dekorira, crta i bavi se psima. Dosad je samostalno, ali i uz pomoć i na inicijativu drugih, često volontirala na razne načine jer želi pridonositi dobrome.

- Kroz neka životna iskustva i lekcije shvatila sam da je svaki oblik pomaganja drugome isključivo potreba da bih se osjećala cjelovitom i ‘‘potpunim čovjekom‘‘. Prvo i jedino pravilo kojim se vodim je da pomažem kad god mogu i da nema opravdanja ako propustim priliku - ustvrdila je.

Uz veliku pomoć i potporu obitelji, ali i drugih sugrađana, dosad je udomila velik broj pasa, pronašla im novi dom, a veliki osjećaj sreće i zadovoljstva, kako ističe, motivacija su joj da odlučno nastavi dalje. Sada je, kaže, došlo vrijeme kada ljudima treba pomoć puno više nego ranije i ona želi biti korisna, dati svoj doprinos, na angažman potaknuti i druge jer upravo ovakve situacije zbližavaju ljude.

- Potaknuta raznim Facebook grupama podrške i pomoći odlučila sam napraviti jednu za našu zajednicu, da doprem do što većeg broja ljudi koji bi radili isto. Uz dobre ljude, prijatelje i poznanike, u vrlo kratkom vremenu pokrenuli smo akciju i prikupili potrepštine za jednu sedmeročlanu obitelj iz Županje koja nam se javila i zamolila za pomoć. Uspjeli smo spasiti i psa s ulice koji je svoj dom prije nekoliko dana našao u Osijeku - zadovoljno ističe. Dunja i ekipa odlučili su se i na volontersko šetanje pasa kroničnim bolesnicima, starima i svima koji pripadaju u rizičnu skupinu. Na taj način, kaže, pomažu i ljudima koji se moraju strogo paziti, ali i psima koji imaju svoje potrebe. Sugrađanima su na raspolaganju i za kupnju namirnica, odlazak po lijekove i drugo. U svega nekoliko dana grupa je okupila stotinu članova, prepoznata je i već opravdava svoju svrhu i veliku potrebu. Javljaju se građani kojima treba određena vrsta pomoći, traže savjet, preporuke, određeni kontakt, a ostali odmah nesebično priskaču u pomoć i rješenje za svaki problem vrlo brzo se nađe.

- To je zasluga svih koji su se na bilo kakav način uključili, pozvali i druge ili svojevoljno odlučili pomoći nekome za koga znaju da je u potrebi. Moja je zadaća potaknuti ljude i pokušati probuditi u svakome ono što ima bez obzira na novac, status i uvjerenja. Ljudskost se u mnogima dobro skrila i mislim da je vrijeme da ju svi pronađemo - zaključuje Dunja. Zahvaljuje svima, a posebno ističe Martinu, Neru, Mirnu, Darija, Zvonimira, Tenu, Adriana, Dinku i Tihanu, koji su se nesebično stavili na raspolaganje i u svakom su trenutku spremni reagirati i priskočiti u pomoć.

Napominje da grupa ne potiče na susrete, direktne kontakte i druženja jer postoje sigurni način kako da pomoć dospije u ruke potrebitih bez interakcije, uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera.

Marija Lešić Omerović
POMOĆ MOGU TRAŽITI I ANONIMNO
- Svi su dobrodošli u grupu “Sharing is caring – Županja”. Mnogi ovih dana prave proljetnu čistku i možda im neka stvarčica više ne treba, a drugome će koristiti. Svi koji nešto trebaju mogu zatražiti (i anonimno) i možda će im netko to rado pokloniti. Ako znate osobu koja nema pristup internetu ili ne koristi Facebook, a pomoć joj je potrebna, navedite nam broj telefona i mi ćemo je kontaktirati - poziva Dunja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike