Autoglas
VOLKSWAGENU NAGRADA “ADVANCED AWARD” EURO NCAP-A

Tehnologija Car2x na golfu je prekretnica za sigurnost
Objavljeno 31. ožujka, 2020.

Novi Golf može pomoći vozaču da izbjegne sudare zahvaljujući inovativnoj tehnologiji Car2X. Ona Golf preko radiosignala umrežava s drugim automobilima i infrastrukturom. Konzorcij Euro NCAP-a je funkciji Car 2X "Upozorenje na opasnost" dodijelio posebnu nagradu za revolucionarnu sigurnosnu opremu „Advanced Award“. ADAC je testirao novu tehnologiju i opisuje ju kao „tehničku prekretnicu“.

Iza tehnologije Car2X, koju novi Golf nudi u sklopu svoje serijske opreme kao prvi automobil na tržištima EU-a, krije se radijski standard WLANp. On je posebno prilagođen lokalnoj komunikaciji između vozila i nije mu potrebna mobilna mreža, tako da funkcionira na širokom području u okviru granica sustava. Umrežena vozila izravno razmjenjuju podatke o poziciji i druge informacije u krugu do 800 metara. Tako se vozila u roku od nekoliko milisekundi mogu međusobno upozoriti na opasnosti ili stupiti u kontakt s prometnom infrastrukturom.

Automobilski klub ADAC testirao je tehnologiju Car2X. S tom namjerom poslao je novi Golf u osam tipičnih opasnih situacija u kojima vozači bez upozorenja uopće ne bi mogli reagirati ili bi mogli reagirati tek vrlo kasno. U svim tim situacijama automobil je pravodobno i pouzdano izdao upozorenje, često 10 ili 11 sekundi prije prjetećeg sudara. Novu tehnologiju marke Volkswagen, koju je certificirao TÜV, ADAC je ocijenio, odnosno opisao, kao „tehničku prekretnicu“ koja bi se mogla usporediti sa sustavima kao što su ABS ili zračni jastuk.

U prvoj fazi razvoja, koju Volkswagen sada donosi na cestu s novim Golfom, tehnologija Car2X aktivira se pri brzinama iznad 80 km/h, a ubuduće bi trebala poboljšavati sigurnost i u gradskom prometu. Ona također donosi velike prednosti kada automobil komunicira sa semaforima u svojoj blizini, što omogućuje bolje upravljanje prometom te čuvanje okoliša. Nakon Golfa ona će u sklopu serijske opreme biti dostupna i u drugim novim modelima marke. Ostali proizvođači automobila također rade na tome.

Nagrada „Advanced Award“ organizacije Euro NCAP priznanje je za revolucionarnu sigurnosnu opremu. Uvedena je 2010., ali se nije dodjeljivala od 2014. godine, Volkswagenu je nagrada dodijeljena već pet puta za njegove inovativne sustave potpora za vozača i sigurnosne sustave.

Milan Bugarić