Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U SLAVONSKOM BRODU

Zbog provala u 22 auta u Sl. Brodu i krađa iz njih dobio godinu dana zatvora
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
SLAVONSKI BROD - Marijo M. (37) osuđen je na godinu dana zatvora zbog provala, krađa i pokušaja krađa iz 22 automobila na području Slavonskog Broda. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu. U automobile je provaljivao 2014. i 2015. godine po istom obrascu. Kada bi odabrao automobil, razbio bi na njemu kamenom staklo koje mu je bilo najbliže plijenu. Nekada mu se i "posrećilo" jer bi vlasnici vozila ostavili otključana, a nekada nije pronašao ništa vrijedno krađe pa bi samo otišao.Marijo M. kriv je što je 9. listopada 2014. kamenom razbio staklo na Peugeotu 306 u Ulici Eugena Kvaternika iz kojeg je ukrao iz pretinca kod mjenjača 660 kuna. Potom je 2. studenoga pred Trgom hrvatskog proljeća kod Autobusnog kolodvora kamenom razbio staklo na desnim bočnim vratima Seata Ibize i sa suvozačeva sjedala ukrao torbicu s putovnicom i 200 kuna. Također, 14. studenoga na parkiralištu ispred Sportske dvorane Brod kamenom je razbio staklo na suvozačevim vratima Toyote Corole te uzeo platneni spremnik s glazbenim CD-ovima, ispreturao ga te odbacio na suvozačevo sjedalo. Već 20. studenoga u Ulici Ivana Gorana Kovačića kamenom je razbio desno bočno staklo na Opelu Astri iz koje je ukrao fotoaparat. Četiri dana kasnije u Osječkoj ulici razbio je kamenom bočno vjetrobransko staklo na VW Caddyju iz kojeg je ukrao ženski novčanik u kojemu je bilo 3000 kuna.

U Opel Corsu parkiranu u Kvaternikovoj ulici provalio je 2. prosinca 2014. i ukrao sa suvozačeva sjedala novčanik u kojemu je bilo 100 eura. Kod ugostiteljskog objekta Kuglana u Kumičićevoj ulici 7. prosinca provalio je u BMW i iz njega sa suvozačeva sjedala ukrao novčanik u kojemu je bilo 200 kuna i dokumenti vlasnice. Dva dana kasnije na parkiralištu Mjesnog doma u Kvaternikovoj ulici razbio je vjetrobransko staklo na Škodi Octaviji i sa suvozačeva sjedala ukrao novčanik s 200 kuna. Već 13. prosinca u Kumičićevoj ulici iz druge Škode Octavije ukrao je sunčane naočale Gucci. Ponovno se vratio na parkiralište ispred Dvorane Brod 19. prosinca i iz Opela Astre sa sjedala ukrao 150 kuna. Dan prije, opet u Kvaternikovoj ulici, kamenom je razbio staklo na Opelu Corsi i sa suvozačeva sjedala ukrao tvrdi disk od 250 GB. Potom je 23. prosinca u Ulici Stjepana Marijanovića provalio u Mercedes iz kojeg je ukrao novčanik sa 120 eura i 700 kuna, da bi već u noći između 25. i 26. prosinca iste godine iz otključanog VW Passata u Ulici Ante Kovačevića uzeo novčanik s 200 eura i 500 kuna.

U Ulici Josipa Kozarca 29. prosinca ponovno uzima kamen i razbija staklo na Peugeotu iz kojeg je sa stražnjih sjedala ukrao novčanik vlasnice u kojemu je bilo 500 kuna. Posljednju provalu 2014. godine izveo je 29. prosinca u Kvaternikovoj gdje je provalio u Opel Corsu iz koje je ukrao iz novčanika 170 kuna.

Marijo M. mirovao je do 2. siječnja 2015., a onda nastavio svojim kamenom ići u pohode. Tako je u Ulici fra Grge Martića iz Renaulta ukrao iz ženske torbice 600 kuna i 100 eura. Sljedećeg dana ukrao je iz Dacie Duster u Vukovarskoj ulici novčanik s dokumentima vlasnice. Od 7. do 21. siječnja 2015. provalio je u još pet automobila na raznim lokacijama u Slavonskom Brodu. Iz četiri automobila ukrao je osobne stvari i novac, pa čak i kovanice, a u Škodu je samo provalio i ispreturao stvari.

Iznoseći svoju obranu, 37-godišnjak je priznao sve za što ga se optužnicom teretilo. Rekao je sudu da je u to vrijeme imao financijskih problema, što ga, naravno, ne opravdava i zbog čega mu je jako žao. Rekao je da nakon ovog razdoblja za koje je osuđen nije više činio kaznena djela, a siguran je da ih neće više nikada u svom životu činiti. Nikoga od vlasnika vozila nije poznavao, ponovio je sudu kako mu je žao i da ga je sram.

- Sud je optuženiku olakotnim ocijenio da je nezaposlen te da je u nekoliko navrata pokazao dobru volju i nadoknadio štetu dijelu oštećenika, dok mu je otegotnim ocijenio dosadašnju osuđivanost za dva kaznena djela od kojih je jedno kazneno djelo protiv imovine. Jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine postići će se svrha kako specijalne tako i generalne prevencije u vidu upozorenja mogućim, budućim počiniteljima ovakvih i sličnih kaznenih djela - navodi se u presudi.

Sandra Lacić
Brođanin je do plijena dolazio razbijanjem prozora, većinom na suvozačevim vratima
Najčitanije iz rubrike