Novosti
POMOĆ OBOLJELIMA IZ HRVATSKE I NJEMAČKE

Vojni liječnici stigli u Litvu
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
Zrakoplovom Vlade RH medicinski timovi Hrvatske i Njemačke vojske stigli su u u nedjelju u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima Borbene grupe oboljelima od koronavirusa. Medicinski tim Hrvatske vojske, koji čine doktor medicine i medicinski tehničar, zajedno s nužnim medicinskim materijalom stigli su zrakoplovom hrvatske Vlade oko podneva u Litvu kako bi se što prije ojačala skrb za pripadnike 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) u situaciji epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Četiri hrvatska vojnika pozitivna su na koronavirus i imaju blaže simptome bolesti, a 39 ih je u samoizolaciji.


Istim avionom u Litvu je stigao i njemački vojni medicinski tim od sedam pripadnika koji su se ukrcali u Berlinu, a koji će također u Litvi biti angažirani na pružanju pomoći oboljelim pripadnicima Borbene grupa NATO aktivnosti, u kojoj je Njemačka inače vodeća nacija. Zajednički prijevoz hrvatskih i njemačkih snaga potvrda je dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa dviju zemalja, ističe se u priopćenju i dodaje da je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću za tu inicijativu i zajedničku skrb za vojnikinje i vojnike rekavši kako dvije zemlje blisko surađuju i u borbi protiv koronavirusa. "Hrvatski i njemački liječnici danas zajedno lete prema našim postrojbama u Litvi nakon što se i tamo pojavilo nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus. Hvala mom hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću. Prijatelji se drže skupa", istaknula je njemačka ministrica Kramp-Karrenbauer, kako prenosi MORH. Po dolasku u Litvu doktor medicine, natporučnik Luka Gmaz, rekao je da je putovanje proteklo u redu te da je zahvalan što je imao priliku zajedno s njemačkim kolegama putovati danas u Litvu kako bi tamo zajednički pomagali kolegama koji sudjeluju u NATO aktivnosti.

Pripadnica njemačkog medicinskog tima koja je također stigla u Litvu rekla je da je došla tamo zajedno s kolegama iz Hrvatske kako bi pružila potrebnu pomoć i potporu svojim kolegama u ovoj složenoj situaciji. H
Možda ste propustili...