Mozaik
HAVC PODRŽAVA DRUŠTVENU KAMPANJU #OSTANIDOMA

Gdje se sve mogu gledati
besplatni filmovi online?
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

Hrvatski audiovizualni centar će, kao potporu društvenoj kampanji #ostanidoma, na posebnoj stranici, koja će se redovito ažurirati, objavljivati popis svih online mjesta koja nude, većinom besplatan, streaming filmova domaće i inozemne produkcije.

Radi izvanredne situacije u kojoj su zbog prevencije od širenja koronavirusa zatvorena sva kina, pojedine su platforme, produkcijske i distribucijske kuće odlučile podijeliti svoje filmove i tako olakšati i potaknuti ostanak ljudi u domovima.

Hrvatski filmski savez pokrenuo je online-videoteku na kojoj se mogu gledati filmovi nastali u njegovoj produkciji - za sada je ponuđeno 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje. Videoteci, koja se može pronaći na https://videoteka.hfs.hr/ u sljedećem će se razdoblju dodavati novi naslovi.

Streaming izbora hrvatskih kratkometražnih filmova dostupan je na novoj platformi croatian.film (http://www.croatian.film/hr/) koja je zamišljena kao svojevrsno proširenje programa Zagreb Film Festivala - Kockice.

Platforma omogućuje svim gledateljima i gledateljicama uvid u domaću kratkometražnu produkciju raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova potpuno besplatno.

Restart je na http://volimdokumentarce.net/ otvorio svoju online doku-riznicu s 20 besplatnih naslova, a ostatak je kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Za streaming uz naknadu bit će dostupni i odabrani naslov s repertoara Dokukina KIC. Za besplatno gledanje potrebno je unijeti kôd DOKU-IZOLACIJA prije kupnje.

Produkcija kuća Factum na svojim stranicama nudi besplatno pet svojih najgledanijih dokumentarnih filmova, uz kôd OSTANIDOMA. Gledanje svojih dugometražnih filmova ponudili su Nevio Marasović ("The Show Must Go On", "Vis-à-Vis" https://www.neviomarasovic.com/watch-for-free) i Dejan Aćimović ("Anka" i "Kralj") na Vimeu.

Motovun Film Festival postao je partner novog online-festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Svakog tjedna će na https://talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festivalbirat besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove.

Na platformi Hrvatske Radiotelevizije HRTi, među ostalim, nalazi se videoteka s gotovo 50 hrvatskih dugometražnih igranih filmova. Na stranicu se potrebno prijaviti e-mail adresom ili Facebook-profilom.

Riječka udruga Filmaktiv pokrenula je na https://vimeo.com/channels/coronacinema CoronaCinema kanal, na kojem su besplatno dostupni nagrađivani filmovi riječkih autora. Neki od filmova prilagođeni su i na hrvatski znakovni jezik.

Pulska filmska tvornica uvela je koncept ‘Digitalne filmske karantene‘, kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema preko interneta i interakcijom preko društvenih mreža. Program se održava online svakog četvrtka s novom projekcijom, a novosti pratite na njihovoj službenoj stranici.

Projekt Kino Mediteran nudi na Vimeu 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, uz kôd KARANTENA.

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, svaki tjedan nudi jedan novi besplatan naslov, uz kôd zaraznodobar, a i produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu. Hina
HRTi, među ostalim, nudi i videoteku s gotovo 50 hrvatskih dugometražnih igranih filmova
Možda ste propustili...

POČELA JE S EMITIRANJEM 2000. GODINE

Nova TV proslavila 20 godina postojanja

KREIRAJU SE NOVI TURISTIČKI PROIZVODI

Landranje Baranjom oduševilo 70 šetača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADIO OSIJEK ORGANIZIRA MANIFESTACIJU, KOJA JE OVE GODINE DRUKČIJA

Memorijal Darka Paurića 1. lipnja, na radiju i internetu

2

PJEVAČICA ZAVRTILA HULA HUP I PRIZNALA

Vanna: Nakon Eurosonga mislila
sam da više nikoga na interesiram

3

DOKUMENTARNI FILM O GLUMICI

"Neva Rošić - Lakoća igre" u nedjelju na HRT-u