Svijet
NEDOSTATAK SOLIDARNOSTI SMRTNA JE OPASNOST ZA EUROPSKU UNIJU

Koronavirus prijeti da će razbiti EU
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

Nakon migrantske krize, pandemija koronavirusa stavlja na opasnu kušnju jedinstvo Europske unije zbog nezadovoljstva zemalja juga sebičnošću sjevernih zemalja. U borbi s neviđenom sanitarnom krizom koja bi gospodarstvo EU-a mogla baciti na koljena, dvadesetsedmorica se ne uspijevaju dogovoriti o snažnom zajedničkom financijskom odgovoru.

"Ozračje koje, čini se, vlada između predsjednika država i vlada i nedostatak europske solidarnosti, smrtna su opasnost za Europsku uniju", upozorio je bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors.

Nekadašnji francuski ministar gospodarstva, kojemu su 94 godine, i koji je dužnost predsjednika EK-a obnašao od 1985. do 1995., prekinuo je šutnju kako bi upozorio: "Virus se vratio".

Kao i u krizi javnog duga eurozone koja je izbila 2010. nakon financijske krize 2008., ponovno se pojavio stari rascjep između sjevernih zemalja, kao što su Njemačka i Nizozemska, koje imaju zdrave javne financije i južnih, poput Italije i Španjolske, pa i Francuske, optuženih za proračunsku popustljivost. Talijanski premijer Giuseppe Conte, čija zemlja ima najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu, pozvao je EU da "ne čini tragične pogreške". U protivnom "čitava bi europska građevina mogla izgubiti svoj smisao postojanja", rekao je za talijanski dnevni list Il Sole 24 Ore od subote.

Istu zabrinutost dijeli i francuski predsjednik Emmanuel Macron: "Ovu krizu nećemo prebroditi bez snažne europske solidarnosti, na zdravstvenom i na proračunskom planu", upozorio je u razgovoru za talijanske novine u petak navečer.

"Svode li se EU i eurozona na monetarnu instituciju i skup labavih pravila koji svakoj zemlji omogućuju da radi po svome? Ili djelujemo zajedno kako bismo financirali naše troškove i naše potrebe u ovoj pogubnoj krizi", upitao se Emmanuel Macron.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španjolsku, zatražile su u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se financirala potpora zdravstvenim sustavima u borbi protiv koronavirusa te pomoglo gospodarstvu. Riječ je o tzv. korona obveznicama, za koje bi svi zajednički jamčili i koje bi onda omogućile i jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom.

Međutim, Njemačka i Nizozemska snažno se protive zajedničkim obveznicama. Njemačka kancelarka Angela Merkel i nizozemski premijer Mark Rutte strahuju, između ostaloga, da bi takva solidarnost s jugom mogla ići na ruku populističkim strankama koje su u usponu, piše France presse. Oni predlažu da se aktivira fond za spašavanje eurozone, čime bi se mogle kreditirati zemlje u financijskim teškoćama.H
“Kuća gori!”
I u Njemačkoj, i u Nizozemskoj sve se češće čuju pozivi na veću solidarnost.

Tako je bivši njemački ministar vanjskih poslova i gospodarstva, socijaldemokrat Sigmar Gabriel, izrazio zabrinutost da bi se “Europa mogla raspasti”, a predsjednik nizozemske središnje banke Klaas Knot upozorio je premijera Ruttea: “Kuća gori. Svi napori moraju sada biti usmjereni na gašenje požara”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike