Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U Hrvatskoj 635 slučajeva zaraze, četvero preminulih
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Na respiratoru je 19 bolesnika, a 45 osoba se oporavilo

ZAGREB - U Hrvatskoj je 49 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, ukupno 635, a četiri su osobe dosad preminule, no epidemiološka  slika ipak je optimistična, ocijenio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izliječeno je 45 bolesnika, a na respiratoru je 20 oboljellih, među kojima je jedna osoba kritično.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o četvrtoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj, a riječ je o  92-godišnjoj bolesnici koja je preminula u Puli.

Istaknuo je kako je danas manji broj novih slučajeva u odnosu na petak te je epidemiološka situaciju u Hrvatskoj ocijenio "i dalje zadovoljavajućom i optimističnom".

Od jučer novooboljelih je 49, čime se broj potvrđenih slučajeva popeo na 635. Većina novih slučajeva dolazi s područja Šibenika i Murtera, gdje su uvedene posebne mjere, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Jedan oboljeli na Infektivnoj kritično

Na Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' na respiratoru je deset oboljelih, a jedan od njih je u kritičnom stanju, rekla je ravnateljica Alemka Markotić istaknuvši da je većina bolesnika s blažim do srednje teškim simptomima.

Dio oboljelih, koji imaju blage simptome, na kućnoj je njezi, no oni koji ne mogu osigurati izolaciju kod kuće također su smješteni u bolnicu.

Beroš je podsjetio da je Klinika postala središte za liječenje najtežih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, a za smještaj oboljelih pripremljena je i KB Dubrava.

"Sustav je pripremljen za ovu ugrozu  Imamo 14.500 kreveta u Hrvatskoj", poručio je Beroš.

Božinović: Ne planiraju se nove mjere

Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da trenutno nisu u planu nikakve nove mjere.

''Uspjeh mjera ovisi o tome kako se one provode, a to je posao svakog građanina. I dalje ćemo kontrolirati da porast broja oboljelih bude linearan i da ne postane eksponencijalan'', istaknuo je Božinović.

Na tom tragu Ministarstvo uprave radi na aplikaciji putem koje će se izdavati potvrde o napuštanju mjesta prebivališta.

"Aplikacija će biti predstavljena početkom tjedna i onda će to krenuti u distribuciju preko lokalnih stožera civilne zaštite", rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na sigurnost zatvorenika u splitskom zatvoru ustvrdivši da se u zatvorima striktno provode epidemiološke mjere.

"Bilo je nešto samoizolacija i bilo je sumnje na jedan slučaj koji se, prema mojim informacijama, pokazao negativan. U ovom trenutku u tom sustavu, gdje ima 3500 ljudi, nema informacija da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus'', rekao je Božinović.

Zbog onečišćenja zraka u Zagrebu nije preporučljiv boravak na otvorenom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak podsjetio je kako je prosječno trajanje inkubacije koronavirusa pet do šest dana, a najdulje 14 dana.

"Moguće je da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s događajima koji su se zbili nakon potresa. Moramo pričekati još neko vrijeme da bismo ocijenili tu situaciju", rekao je.

Osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagrebu i istaknuo da je zrak onečišćen u svim susjednim državama.

''Riječ je o sitnim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja'', kaže Capak.

Građanima je preporučio da ne planiraju aktivnosti na otvorenom dok lebdeće čestice prašine ne nestanu s područja Hrvatske.

U petak su u nekoliko hrvatskih gradova bile zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica, a riječ je o o česticama pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera.

(Hina)

Božinović: Trenutno ne planiramo nove mjere

Trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, izvijestio je u subotu ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Stalno ćemo, kao i dosad, promišljati situaciju. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas", kazao je Božinović.

Na upit ima li potvrde o koronavirusu u splitskom zatvoru Bilice, Božinović je rekao da se u zatvorima striktno provode epidemiološke mjere. "Bilo je nešto samoizolacija, bilo je sumnje u jedan slučaj koji se pokazao negativan. U sustavu nema informacija o tome da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus", kazao je.

Ako budemo uspješni i dosljedni u provedbi svih mjera, lakše ćemo se nositi sa situacijom, zaključio je Božinović.

Možda ste propustili...

RIJEKE PRAVDE U BELOM MANASTIRU

“Razlog iseljavanja je nepravda”

NOSITELJ LISTE SOCIJALDEMOKRATA ZA 5. IZBORNU JEDINICU VILIM RIBIĆ

Realnog rasta standarda nema