Magazin
TJEDNI OSVRT

Nastavlja se šarlatanstvo “doktora” Pernara
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Nadasve kontroverzni saborski zastupnik Ivan Pernar ne odustaje s istupima u javnosti dijeleći zdravstvene naputke tvrdnjama da vitamin C liječi sve bolesti. Pernar je naime opet u akciji. Svojim je pratiteljima još početkom veljače preko društvenih mreža ponovo poručio da je rješenje i za koronavirus upravo u - vitaminu C, ali da mediji o tome ne žele izvještavati.

A budući da se građane poziva da u borbi s nepoznatim virusom slušaju struku, a ne “lažne proroke” i “šarlatane”, tako je i predstavnike saborskih klubova u srijedu zasmetao Pernarov istup, koji je ustvrdio kako su njegove preporuke o učinkovitosti vitamina C dobile potvrdu u New Yorku, žarištu krize koronavirusa u SAD-u. “Bio sam prozivan nadriliječnikom, šamanom, jer sam preporučivao vitamin C za liječenje respiratornih bolesti, članak u New York Postu govori da u tamošnjoj bolnici oboljele od koronavirusa tretiraju vitaminom C zbog izvještaja da je to pomoglo u Kini”, pohvalio se Pernar i izazvao niz osuda kolega. Prvi je reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković te pozvao građane da pažljivo slušaju što im govore nadležne službe, liječnici, a ne osobe koje sadašnju situaciju koriste “za vlastiti probitak” i dovode građane u zabludu. I drugi zastupnici složili su se da je to što je Pernar rekao pljuska u lice zdravstvenim djelatnicima koji se bore s koronavirusom te da se ne podliježe lažnim prorocima i lažnim medicinarima. Mirando Mrsić prozvao je kolegu da vlastitu taštinu želi riješiti slanjem poruka koje mogu zavesti građane. “Nema znanstvenih dokaza da vitamin C liječi koronavirus, ne slušajte šarlatane koji u ovoj opasnosti žele samo politički preživjeti”, poručio je Mrsić građanima.

Inače, iako po zanimanju samo medicinski tehničar, Pernar si je umislio da o medicini mnogo zna te počeo dijeliti liječničke savjete sad već šireg spektra. Prvo je prošle godine u jeku epidemije gripe davao savjete da se ona  može liječiti i samo velikim dozama vitamina C. Prema drugoj tezi, megadozama vitamina C može se liječiti čak i bakterijska upala pluća. Da stvar bude gora i opasnija, gripa i upala pluća ozbiljne su bolesti od kojih se može i umrijeti. Osim toga, prisjetimo se, Pernar je i krajem 2017. prije sezone gripe u medijima otvoreno govorio i protiv cijepljenja djece.

A da je pretjerao sa širenjem opasnih nebuloza, svjedoče i brojne reakcije iz zdravstvenih i političkih krugova, ali i javnosti.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJEDNI OSVRT

Prijeti li Škorinu Domovinskom pokretu raspad?

2

OSJEČKA NOGOMETNA PROŠLOST (II.)

U “Jugi” je skrojena hrvatska velika četvorka?

3

TRANZICIJSKA BESPUĆA: SLAVONSKA INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Industrijski kombinat Gaj: Slatinski div završio u muzeju