Kultura
POBJEDNICI/FINALISTI ROVINJ PHOTODAYS

Akutno svjesni svrhe fotografije
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Na ovogodišnji je Rovinj Photodays natječaj, do 31. siječnja, prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Ove godine je žiriranje proveo četveročlani žira istaknutih stručnjaka: Hrvoje Slovenc, fotograf, NY - predsjednik; Bruna Kazinoti, fotografkinja, HR; Una Popović, Salon MSU-a, RS; Sabina Salamon, MMSU u Rijeci, HR.


Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i dobitnika Grand Prixa, sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaj zaista najbolje od prijavljenih radova.


Ove se godine među finalistima pozicioniralo po dva autora iz BiH, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije.


- Ono što je zajedničko finalistima je akutna svijest o svrsi fotografije te koja je njezina funkcija u svijetu. Bila je čast raditi s drugim članovima žirija. Imali smo težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove - rekao je Slovenc.


FINALISTI:

Tijelo/akt - 1. Aida Redžepagić; Arhitektura - 1. Fadil Šarki, 2. Ivana Jagušić;

Dokumentarna - 1. Alessio Paduano, 2. Nik Erik Neubauer, 3. Armin Durgut;

Moda - 1. Patrick Bienert, 2. Katarina Marković;

Pejzaž - 1. Sandra Lensink, 2. Serena Vittorini, 3. Natalia Oreshina;

Portret - 1. Patrick Bienert, 2. Mikhail Lebedev, 3. Denis Butorac. N.Vek.

Grand Prix bit će proglašen 9. svibnja
Dobitnik Grand Prixa osvaja novčanu nagradu od 2.000 eura, samostalnu izložbu za vrijeme Festivala 2021. te vikend boravak u Rovinju. Grand Prix 2020 bit će proglašen 9. svibnja, na web stranici i društvenim mrežama Rovinj Photodaysa.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu, sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Grada Rovinja-Rovigno i Istarske Županije te Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, prema kojima su zabranjena sva javna okupljanja, Rovinj Photodays 2020 se ne će održati u najavljenom terminu 8.-10. svibnja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente