Novosti
NACIONALNI KRIZNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Ministar Beroš: U 24 sata 70 novooboljelih od koronavirusa
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Od danas poslijepodne svim zdravstvenim radnicima, prije stupanja na dužnost, mjerit će temperaturu

Od četvrtka u 16 sati do petka ujutro u Hrvatskoj ima 56 novooboljelih od koronavirusa. To je ukupno 551 oboljela osoba. Do sada je umrlo troje ljudi, a osam osoba je na respiratoru. U kršenju samoizolacije do sada je uhvaćena 781 osoba.

- Ako gledamo posljednja 24 sata to je 70 novih bolesnika što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer smo još uvijek u linearnoj krivulji i nema povećanja. Do sada je učinjeno 4482 testiranja, a samo u posljednja 24 sata bilo ih je 524. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godina. Među njima je 54 posto muškaraca i 46 posto žena. U dobi iznad 60 godina je 25 posto pacijenata. Od jučer imamo tri preminula od koronavirusa, a zadnja je gospođa iz Slavonskog Broda koja je bila i onkološki bolesnik. Oporavilo se do sada 37 osoba - rekao je ministar zdravlja Vili Beroš, na konferenciji za medije nacionalnog Kriznog stožera civilne zaštite.
Najavio je i kako će od danas poslijepodne svi zdravstveni radnici, prije stupanja na dužnost, mjeriti temperaturu, ali da će biti uvedene i još neke preventivne mjere. Ministar Vili Beroš, najavio je i otvaranje novih ambulanti.
- Trenutno formiramo punktove koji će poslužiti za uzimanje brisova tako da olakšamo posao bolnicama. Osnovat ćemo tzv. fiber ambulante odosno ambulante za visoku temperaturu u svim gradovima - rako je Beroš.

Davor Božinović, šef stožera Civilne zaštite, rekao je kako od danas na snagu stupaju dvije nove odluke.
- Prva odluka je dopuštenje rada određenih trgovina u sustavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe građanstva, a s druge strane pomoglo poljoprivrednoj proizvodnji. Radi se o trgovinama koje prodaju hranu i higijenske artikle, lijekove i hranu za životinje, poljoprivredne ljekarne i dućane s hranom. Preventivno će se osigurati sve radnje kako bi se osiguralo da mere i upute epidemiologa budu poštivane. Druga odluka je za dopuštenje rada trgovina građevinskog materijala na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije koje su bile zahvaćene potresom - rekao je Davor Božinović.

Kako je dalje naveo, tokelp, dana svi lokalni Krizni stožeri Civilne zaštite dobiti će upute da posebnu pozornost posvete situaciji općenito svim trgovinama na svom području, pa tako i ovima koje će biti od sutra otvorene na tržnicama. Dodao je i kako se sada pokazuje ono što Krizni stožer govori - da se svaki dan prati situaciju i dok je linearna krivulja broja oboljelih, popuštat će mjere kako bi građani sve više i optimalnije funkcionirali u ovim izazovnim uvjetima.
- Policija me izvijestila da ima određenih sumnji na manipulacije propusnicama. Vrlo jasno ću poslati poruku da se to ne čini jer je to kazneno djelo "krivotvorenje isprave" i neće biti nikakvog oprosta za takve. Za to kazneno djelo može se odrediti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Siguran sam da je jasno da se neće izricati minimalne kazne. U koordinaciji smo s Ministarstvom uprave gdje se izrađuje aplikacija koja će smanjiti manipulacije s izdavanjem potvrda na minimum, rekao je šef Nacionalnog kriznog stožera.

Krunoslav Capak, ravnatelj hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako broj pozitivnih osoba na koronavirus raste, te da je manji broj takvih pacijenata kod kuće i to onih koji imaju uvjete za izolaciju.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se i na slučaj iz Zagreba gdje je majka iz samoizolacije organizirala sve da joj kći stigne do bolnice.
- Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva, operirana je i zbrinuta i njezino stanje je uredno. Moram pohvaliti njezinu majku koja je nazvala Hitnu pomoć, a potom i susjeda koji je djevojčicu odvezao u bolnicu - rekao je Vili Beroš.

Davor Božinović zahvalo je svim hitnim službama, zdravstvenim radnicima, policiji, vatrogascima, civilnoj zaštiti, hrvatskoj vojsci i svima koji nesebično rade u ovim izvanrednim uvjetima.

S.Lacić

Možda ste propustili...