Novosti
POLITIČKI ASPEKTI KRIZE

Snažan rast potpore Plenkoviću rezultat je upravljanja krizom
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Ogledni primjer funkcionalne leadership strategije kojom je premijer u prvi plan stavio ministre dao je rezultat već u prvoj anketi

Povjerenje hrvatskih građana u premijera Andreja Plenkovića i rad njegove vlade posljednjih mjesec dana u iznimno teškim uvjetima borbe sa svjetskom pandemijom koronavirusa raste, a na tim je krilima porasla popularnost i HDZ-a koji je nakon dva mjeseca boravka na drugoj poziciji sada ponovno postao najpopularnija stranka u državi. To, naime, pokazuju rezultati istraživanja Crobarometar u razdoblju od 1. do 20. ožujka ove godine, što znači prije razornog potresa u Zagrebu.



Dobar posao ministara

HDZ bilježi 25,2 posto podrške ispitanih građana Hrvatske. Politički analitičar Davor Gjenero smatra ovo očekivanim rezultatima s obzirom na dobro funkcioniranje Vlade u ovom razdoblju.


"Zasluga za to pripada ministru zdravstva Viliju Berošu, ali prije svega premijeru Plenkoviću koji je u ovoj situaciji relativno otraga, ali njegovi ministri rade dobar posao. Čini mi se da ljudi shvaćaju kako su žestoki napadi na ministra financija Zdravka Marića više interesni nego realni. Država mora koliko-toliko održati financijsku disciplinu i konsolidaciju proračuna. Morat će se ići u rebalans i smanjivanje troškovne strane proračuna, jasno je da stvari koje su lani u doba ‘debelih krava‘ dogovorene sa sindikatima sada više neće moći proći u toj mjeri", smatra Gjenero.


Nakon što je prva dva mjeseca 2020. godine SDP bio najpopularnija stranka, najviše, naravno, zahvaljujući pobjedi Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, najjača oporbena stranka već drugi mjesec bilježi pad popularnosti. U siječnju je SDP dobio podršku 27,1 posto ispitanih građana, u veljači je ona pala na 25,2 posto, a ovaj mjesec ona iznosi 23,7 posto. Ono što bi trebalo zabrinuti Davora Bernardića je kontinuirani pad koji je izgledan i u idućem razdoblju. Za razliku od SDP-a, najsnažnija vladajuća stranka drži se na konstantnoj podršci četvrtine ispitanika, što je posebno važno u vrijeme kada naši građani sve manje vjeruju svim strankama s hrvatske političke scene. Domovinski pokret Miroslava Škore dobio je podršku 12,5 posto ispitanika, što je povećanje popularnosti za 2,4 posto u odnosu prema veljači.


Gjenero je uvjeren kako će Škoro "zaribati" jer posebno žestoko grubi posljednji napadi na Vladu kod njegovih glasača neće proizvesti pozitivne reakcije. To je retorika koju može rabiti Vilibor Sinčić, a ne Škoro, drži Gjenero.
Vjera u institucije

Najveći porast popularnosti među političarima bilježi premijer Plenković kojemu podršku sada daje 54 posto građana, što je 14 posto više u odnosu prema veljači kada je ona iznosila 40 posto. I dalje je s podrškom od 58 posto najpopularniji Zoran Milanović, no sada je ta razlika između njega i predsjednika Vlade i HDZ-a samo četiri posto. Naravno, i tu treba uzeti u obzir da je ispitivanje odrađeno prije potresa u glavnom gradu. "Ako Plenković osigura to da Hrvatska iz koronakrize izađe bez velikih ljudskih žrtava i bez katastrofalne ekonomske štete, onda će u jesen brati plodove toga. To što mu trenutno ne ide u prilog je ono što je želio napraviti unutar EU-a. Prije svega, borba za kohezijske fondove, od toga neće moći napraviti ništa i bit će jako teško u ovom trenutku na tome inzistirati", smatra politički analitičar.


Među ispitanicima porastao je i broj onih koji podržavaju rad hrvatske Vlade i on sada iznosi 37 posto. Unatoč teškoj situaciji, zabilježen je i pad broja pesimističnih građana u Hrvatskoj. Sada je 27 posto onih koji vjeruju da zemlja ide u dobrom smjeru.
Kada ide popularnost premijera, raste i popularnost stranke, logičnim drži Gjenero, no ključnim ipak smatra taj parametar porasta povjerenja Vladi. "Općenito mislim da ćemo u idućem vremenu imati postupni porast povjerenja u institucije jer dosta toga funkcionira bolje nego što smo očekivali", zaključuje.


Tomislav Prusina
BORBA ZA POLITIČKO PREŽIVLJAVANJE
Most se, prema istraživanju Crobarometar, već mjesecima bori da preskoči izborni prag i trenutačno ima potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od tri posto. HSU je na 2,9 posto, a stranka Pametno na 2,3 posto potpore birača. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto glasova. Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih birača na 6,8 posto.
MILANOVIĆ VODI
Najbolje ocijenjena institucija je Ured predsjednika RH Zorana Milanovića koji za rad dobiva ocjenu 3,1. Trojku je dobila i Vlada, odnosno 2,6, dok su građani Hrvatski sabor za njegov rad ocijenili dvojkom ili 1,9. Istraživanje je radila agencija IPSOS za Novu TV.
Gjenero: Napadi na ministra financija Zdravka Marića su više interesni nego realni
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude