Sport
IMA LI TO SMISLA

“Toura” bi moglo biti, ali bez ljudi uz stazu
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Francuska ministrica sporta Roxana Maracieneanu u razgovoru za radio France Bleu izjavila je kako smatra da bi se ovogodišnje izdanje najveće biciklističke utrke na svijetu, "Tour de France", moglo održati bez gledatelja uz ceste.

- Sve je zamislivo, pa i održavanje ‘Toura‘ bez gledatelja. Za razliku od ostalih natjecanja, ‘Tour‘ se u svom ekonomskom modelu ne oslanja na prodaju ulaznica jer je dolazak navijača uz trasu utrke besplatan. Smatram kako je sada cijeli odgovorni svijet u svojim kućama te bi stoga želio gledati neku televizijsku emisiju uživo, pa održavanje ‘Toura‘ bez gledatelja ne bi bilo tako veliki gubitak jer bismo ga svi pratili preko malih ekrana - izjavila je ministrica Maracineanu.

Francuska vlada u razgovorima je s tvrtkom ASO, koja organizira "Tour" o mogućnosti održavanja utrke nakon što su zbog pandemije koronavirusa već odgođeni najveći sportski događaji koji su se trebali održati u 2020., Olimpijske igre u Tokiju te nogometni EURO.

Ovogodišnji "Tour" trebao bi početi 27. lipnja u Nici, a završiti 19. srpnja u Parizu. Od pokretanja utrke 1903. godine održano je 106 izdanja, a bicikliste su na vožnji kroz Francusku prekidali samo svjetski ratovi.

Ranije ovoga mjeseca odgođena je prva velika trotjedna utrka u biciklističkom kalendaru, “Giro d’Italia”, koja se trebala voziti od 9. do 31. svibnja te još nije određen novi termin za njezino održavanje. H

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike