Crna kronika
PRESUDA VUKOVARSKOG SUDA

Pokušao silovati djevojčicu, dobio godinu zatvora
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Drugi dio kazne od godine i četiri mjeseca je uvjet ako u 3 godine ne počini kazneno djelo

Dvadesetšestogodišnjak s istoka Hrvatske osuđen je zbog pokušaja silovanja i zadržavanja u stanu 15-godišnje djevojčice na godinu dana zatvora. Preostali dio kazne od godinu i četiri mjeseca neće se izvršiti ako u roku od tri godine od pravomoćnosti ne počini novo kazneno djelo.


Županijski sud u Vukovaru nepravomoćno ga je osudio za pokušaj silovanja na godinu i pol zatvora, a za "protupravno oduzimanje slobode" na godinu i četiri mjeseca. Kazna mu je objedinjena na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Slavonca se teretilo da je 27. lipnja 2016. oko 21 sat doveo u stan 15-godišnjakinju koji je ona trebala očistiti. Kada je došla do kreveta u spavaćoj sobi da promijena posteljinu, obgrlio ju je rukama oko struka te odgurnuo na ležaj. Petnaestogodišnjakinja ga je pitala što radi, a on ju je nogama opkoračio, sjeo na njezine noge te joj jednom rukom podignuo majicu i grudnjak, a drugom držao njezine obje ruke iznad njezine glave. Potom joj je stavio ruku preko usta kako ne bi dozivala u pomoć te ju pitao je li već imala spolne odnose, pa kada je odgovorila da nije, kazao joj je da će joj se to svidjeti. Cijelo to vrijeme žrtva ga je pokušavala odgurnuti, ali napadač nije prestajao već ju je počeo ljubiti i pokušavao joj skinuti hlače.


Nekako mu je uspjela maknuti ruku i odgurnuti ga i potrčala je do ulaznih vrata. Napadač ju je sustigao, odvukao i posjeo na jednu stolicu te, iako mu je govorila da ju pusti i da će zvati policiju, odbio ju je pustiti iz stana sve dok nije kriomice preko Facebooka poslala poruku prijatelju da je 26-godišnjak ne pušta iz stana. Prijatelj je nakon 15 minuta s drugom djevojkom došao i pokucao na vrata, pa je 15-godišnjakinja, iskoristivši trenutak kada je otvorio vrata, uspjela izići iz stana.


Optuženi je na sudu rekao da se ne osjeća krivim. Sudskom vijeću je rekao da je 15-godišnjakinja dolazila u kafić gdje je radio, pa i da mu se "nabacivala", iako je u to vrijeme bio oženjen. Preko Messengera poslao joj je poruku, pozvavši ju na kavu te predložio da mu očisti stan. Ipak, tvrdi da 27. lipnja 2016. nije bila u njegovu stanu i nije ga čistila, već misli da je bila zbog čišćenja dva ili tri dana ranije ili čak četiri ili pet dana. Nije mu jasno zašto se tereti optužnicom navedenih djela na osnovi Messenger poruka u kojima se, među ostalim, nalazi i poruka u kojoj mu se ona ispričava zbog prijave, jer je navodno bila nagovorena od majke.
Sandra Lacić
rasprava
SUD JE

UTVRDIO

KRIVNJU
ISKAZ ŽRTVE ISTINIT I UVJERLJIV
Žrtva je kazala da ga je upoznala ispred njegove zgrade. Tražio je nekoga da mu pomogne u spremanju stana i ona mu je htjela pomoći.

- Sud je utvrdio da je prilikom počinjenja kaznenih djela optuženik postupao s izravnom namjerom, bio je svjestan svojih djela i htio je njihovo počinjenje. Stav suda temelji se na činjenici da njegova ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela ničim nije bila dovedena u pitanje i on je kao punoljetna i poslovno sposobna osoba bio svjestan da je žrtva dijete, jer mu je rekla koliko ima godina... Iskaz oštećene-žrtve, koji sud prihvaća za istinit, uvjerljiv i objektivan, demantira njegovu obranu i potvrđuje navode optužnice - navodi se, među ostalim, u obrazloženju presude.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi