Regija
APEL PACIJENTIMA S JEZIČNOM BARIJEROM

Liječnicima doći u pratnji poslodavca
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
ĐAKOVO

Stožer civilne zaštite Grada Đakova zaprimio je obavijest Doma zdravlja i proslijedio ju ovdašnjim poslodavcima što zapošljavaju i strance s radnim dozvolama, a koji trebaju pomoć liječnika opće prakse, no problem je jezična barijera. Stoga je Dom zdravlja uime liječnika obiteljske medicine pozvao poslodavce da u slučaju dolaska pacijenata koji ne znaju hrvatski jezik s njima pošalju i nekoga uime poslodavca, da bude u ulozi prevoditelja, da se premosti jezična barijera.

- Svima je u interesu, i pacijentu i liječniku, da liječnik ustanovi točan zdravstveni problem - kaže ravnatelj Doma zdavlja Đakovo Boro Knezović, a, dodaje, takvih slučajeva nije bilo mnogo, no, poručuje, poslodavci ne mogu smetnuti s uma da njihov strani radnik možda ili zasigurno ne zna hrvatski ili bar ne dovoljno dobro da liječniku objasni koji je njegov zdravstveni problem.

- Strani državljani dolaze k nama s pisanom porukom na kojoj primjerice piše: "Bole me leđa", pa se doktor medicine nalazi u situaciji da ne može odrediti dijagnozu jer ne može komunicirati s osobom - ističu u Domu zdravlja Đakovo.

Dio đakovačkih poslodavaca od prošle godine, o čemu smo izvještavali, uz domaće, zapošljava i dio stranih radnika iz Ukrajine i drugih zemalja. Riječ je o tvrtkama iz drvoperađivačkog sektora, metalcima i slično. Povukli su ih iz Vladine kvote uvoznih radnika, koja za 2020. godinu iznosi više od 78.000 radnika, a čiji je priljev od siječnja do 6. ožujka ove godine, izvijestili su nas u MUP-u, višestruko premašio rezultate iz istog vremena u 2019. godini. Na temelju Odluke o utvrđivanju godišnjih kvota, u tom je vremenu 2020. godine izdano više od 14.400 dozvola za boravak i rad strancima, što je povećanje od 49 posto u odnosu prema prva dva mjeseca 2019. godine. Usporedbe radi, u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u prva dva mjeseca 2020. godine izdano je 2.366 dozvola, što je u odnosu prema tom vremenu u 2019. povećanje od čak 138 posto. Daljnju realizaciju ovogodišnjih kvota uvoznih radnika zaustavila je pandemija koronavirusa.

Vlada je Saboru uputila prijedlog, a on je prošao prvo saborsko čitanje, da od 1. siječnja 2021. ukine kvote za uvozne radnike, da ih poslodavci povlače samostalno, no tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. S. Župan
Strani radnici dolaze k liječnicima s pisanom porukom na kojoj, primjerice, piše: “Bole me leđa”
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike