Osijek
ŽITO, KAROLINA, MEGGLE, PIVOVARA, SAPONIA, KANDIT I GRAD OSIJEK

Doniraju respiratore KBC-u Osijek
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
- U stalnom smo kontaktu proteklih dana s Ravnateljstvom Kliničke bolnice Osijek kako bismo dogovorili što je trenutačno najpotrebnije osigurati za praćenje bolesnika teško oboljelih od koronavirusa. Za prvu ruku spremni smo kupiti tri respiratora/monitora vitalnih funkcija KBC-u Osijek - rekao je Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito Grupe, i dodao da ako bude trebalo još nešto, sigurno će se odazvati.

Žito Grupa inače je, što je malo kome poznato jer rijetko istupa u javnost samohvalama, kompanija koja je jedan od najjačih donatora u svim segmentima društva na ovim prostorima. Od osnutka su, naime, uključeni u različite oblike pomoći stanovništvu, od doniranja hrane potrebitima do pomoći u plaćanju liječenja onima koji to ne mogu kako u zemlji tako i u inozemstvu.

I tvrtka Meggle Hrvatska d.o.o. ponudila je pomoć.

- Svjesni smo ozbiljnosti situacije i svih napora koje struka ulaže kako bi se ova situacija sa širenjem koronavirusa završila što prije.

Tvrtka Meggle Hrvatska d.o.o. kao društveno odgovorna tvrtka, koja je već i prije pomagala KBC-u Osijek u teškim trenutcima, i ovaj je put odlučila dati svoj doprinos - rekao je Marjan Vučak, glavni direktor (CEO) Meggle jugoistočna Europa, te je dodao kako žele kupiti jedan respirator u vrijednosti od 150.000 kuna za KBC Osijek.

Karolina d.o.o. Osijek, Tvornica keksa, vafla i slanica, također će se uključiti i pomoći.

- KBC-u Osijek uplatit ćemo donaciju od 50.000 kuna za respiratore - kaže Miroslav Šimić, direktor tvrtke Karolina d.o.o. Osijek.

Pomoć KBC-u Osijek u kupnji respiratora već su ponudile i tvrtke Saponia i Kandit - članice Mepas Grupe te Osječko-baranjska županija. Iz Pivovare Osijek kažu da će se uključiti u donacije KBC-u Osijek za kupnju respiratora /monitora za praćenje vitalnih funkcija u iznosu koji je sukladan njihovim mogućnostima.

I Grad Osijek se priključio ovoj hvalevrijednoj akciji. "Odlukom o posebnoj sigurnosnoj mjeri ministra zdravstva, Klinički bolnički centar Osijek prije nekoliko dana imenovan je Primarnim respiratorno-intenzivističkim centrom za liječenje pacijenata oboljelih od virusa COVID-19. To konkretno znači da je KBC Osijek dužan skrbiti se o približno 900.000 građana s područja Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, odnosno osigurati intenzivno liječenje najtežih bolesnika uz potporu mehaničke ventilacije s respiratorima, osnovnim alatom u liječenju zaraženih koje će upućivati devet općih i županijskih bolnica istočne Hrvatske.

Klinički bolnički centar Osijek uputio je 23. ožujka 2020. apel - gradovima i županijama Slavonije, Baranje i Srijema - za pomoć pri nabavi respiratora za Primarni respiratorno-intenzivistički centar. Gradonačelnik Ivan Vrkić u hitnoj je proceduri odobrio financijsku pomoć u iznosu od 300.000 kuna za nabavu dva respiratora i potpisao Ugovor o financijskoj pomoći s ravnateljem KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željkom Zubčićem. Sredstva su već uplaćena na račun KBC-a. Grad Osijek ne sumnja da će svoj doprinos dati svi kojima je apel upućen, da ćemo se uz pomoć naših vrsnih liječnika i zdravstvenih djelatnika - uspješno nositi i s agresijom koronavirusa te je na koncu pobijediti", stoji u priopćenju Grada Osijeka. Z.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike