Ekonomija
RAČUNALI SU NA ZAPOSLENJE U TURIZMU

I za ugovoreni rad traži se novčana naknada
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Takvih je radnika oko 10 tisuća - što lokalnog stanovništva, što s kontinentalnog dijela, a najviše iz slavonskih županija

Među mjerama koje je donijela Vlada za pomoć gospodarstvu, a zbog situacije vezane uz koronavirus, uz one koje se linearno prelijevaju i na turizam, poput onih vezanih uz plaće, poreze, doprinose i dr., ima i onih koje su samo za taj sektor, poput odgode plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište i dr.


Uoči Vladina iznošenja mjera, HUP Udruga ugostiteljstva i turizma pripremila je prijedlog mjera za smanjenje štete i stvaranja uvjeta za nastavak turističke 2020, a vezane su uz pomoć poslodavcima te obveze prema radnicima - stalnima i sezoncima.

Porezi i doprinosi

- Evidentno je da će biti negativnih efekata na turizam i gospodarstvo. Teško je predvidjeti daljnji tijek, no moguće je da u iduća dva mjeseca imamo veliki problem s radom ugostiteljskih objekata, a što vuče i pitanje radnika, primanja, pa su nužne hitne odluke za likvidnost i primanja radnika - kaže direktorica HUP UUT Natali Komen Bujas.


UUT predlaže oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće za radnike koji su za vrijeme krize bez posla i/ili rade u znatno smanjenom intenzitetu, te povoljno kreditiranje za likvidnost i/ili razradu modela plaćanja postojećih i budućih obveza (plaćanje kamata, odgoda glavnice) i/ili potpuni moratorij na kreditne obveze određeno razdoblje ovisno o ugrozi. Pozornost je UUT posvetio sezoncima, kao i mjeri Stalni sezonac, za koju ministar Gari Capelli kaže, prenosi njegovo ministarstvo, da je takvih oko 5000, "i oni su trebali biti pozvani i početi raditi jer im je istekao onaj dio što su mogli biti doma“. - Njima ćemo produžiti za tri mjeseca, što znači da će i dalje biti u toj mjeri, a ta nas mjera stoji oko 11 milijuna kuna - rekao je Cappelli.


I UUT traži proširenje i prilagodbu te mjere - smanjenje obveze angažmana u 2020.; da se u mjeru mogu uključiti i sezonci što su trebali započeti s radom, a dosad nisu bili u mjeri; relaksacija uvjeta za provedbu mjere koje se odnose na najmanje održavanje broja zaposlenih, poslovno uvjetovano otkazivanje.


– Nije ugrožen samo radni odnos stalnih radnika, te posebnu brigu vodimo i o sezoncima s kojima je već dogovoreno zapošljavanje, ali zbog ove situacije nisu uspjeli započeli raditi kako je planirano. Ti radnici, iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos, računali su na zapošljavanje i ovom su situacijom jednako pogođeni - ističe Komen Bujas.


Stoga je HUP UUT za njih, zaposlenike predviđene za sezonu s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a ne može ga realizirati, predložio uvođenje naknade za čekanje na posao - 70 % prosječne plaće.


- Posebno su nam u fokusu ljudi koji nemaju ni naknadu sa Zavoda niti su počeli raditi, a ugovorili su sezonski rad s poslodavcem. Trenutno nisu briga poslodavca jer nisu u radnom odnosu, no i prema njima trebamo biti odgovorni - kaže Komen Bujas. Procjene su da je takvih 10.000. UUT traži proširenje mjere Stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za razdoblje čekanja na zaposlenje od 1. travnja nadalje.
Odgoda plaćanja


Predlaže i smanjenje PDV-a i odgodu smanjenja plaćanja poreza, smanjenje drugih para/fiskalnih i obveza i dr. U UUT-u kažu da je sada najvažnija mjera potpora za očuvanje radnih mjesta, podrška za financiranje plaća radnika čiji je rad obustavljen. Vlada je ovih dana donijela mjeru isplate minimalca radnicima poslodavaca koji zbog pandemije trpe pad od bar 20 % u odnosu prema prošloj godini te druge poteškoće. Razliku do pune plaće podmiruju poslodavci. U UUT-u dodaju da su izmjene za mjeru Stalni sezonac usvojene te slijedi dorađivanje i mjera proširenja. Zasad ide odgoda plaćanja poreza i doprinosa, no i tu treba vidjeti sve aspekte i kako će se kompenzirati te odgode jer zbog obustavljenih prihoda prave učinke mogu dati samo oslobođenja poslodavaca od obveza.


Suzana Župan
Podrška sindikata u turizmu Hrvatske
U aktivnostima pripreme navedenih mjera Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga ugostiteljstva i turizma, ističe njezina direktorica Natali Komen Bujas, ima podršku sindikata u turizmu Hrvatske. Kao socijalni partneri i potpisnici Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, nastavlja Komen Bujas, razgovaraju da se posebnim dodatkom privremeno stavi izvan snage postignuti dogovor o povećanju najnižih osnovnih plaća. Najviše zahtjeva poslodavaca za Vladinu mjeru isplate minimalca radnicima stiglo je iz djelatnosti usko vezanih uz turistički sektor. n
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete