Sport
SLAVONCI U SREDIŠTU TALIJANSKE KRIZE

Marko Hanuljak i Toni Fruk na čekanju su u Fiorentini
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Oba slavonska nogometaša u svojim domovima čekaju kraj samoizolacije

Vrhunac desetljetnog egzistiranja osječka nogometna Akademija "Krpan&Babić" doživjela je nedavnim plasiranjem tandema najboljih izdanaka na talijansko tržište. Prije nepune dvije godine igrač Fiorentine postao je Marko Hanuljak, a u tom članu Serie A iz Firence, šest mjeseci poslije, pridružio mu se Toni Fruk.

Toni i godinu dana stariji Marko (20) na vjernost uglednom talijanskom klubu pismeno su mogli prisegnuti tek dosegnuvši punoljetnost, a obojica su potpisala ugovore na tri godine. Dolaskom među "viole", obojica su dodijeljena mladoj, drugoj momčadi Fiorentine, koja se natječe u nacionalnoj ligi tzv. Primaveri, gdje se trebaju "kaliti", a uspješna izdanja vode ih prema seniorskoj momčadi.

Bijeg iz Italije
Iako na susjednom terenu, Marko i Toni nisu još ni blizu ostvarenju dječačkog sna da zaigraju za prvu momčad uglednog kluba iz "lige petice", koji je, u međuvremenu, poprimio uznemirujuće frekvencije jer su zbog aktualne krize zbog koronavirusa prekinuli aktivnosti te su se žurno vratili u Hrvatsku. Marko u rodne Potnjane pokraj Đakova, a Toni u Lilu, nedaleko od Našica, odakle su 2012. godine došli u privatnu školu hrvatskih nekadašnjih A-reprezentativaca Petra Krpana i Marka Babića. Uz dril iskusnog trenera Milana Đuričića, ubrzo krenuvši njihovim stopama zastupajući sve mlade državne selekcije Hrvatske, zaključno s U-19, za koji je Fruk odgodio ovoproljetni debi zbog prekidanja svih aktivnosti.

One su u Italiji stale prije nego kod nas, tako da su prije dva tjedna stigli kući obavljajući uobičajenu proceduru pri povratku iz kriznih žarišta...

- Otišli smo neposredno nego što je u Italiji eksplodirala situacija i praktički svi njihovi stanovnici bili ugroženi. U vrijeme našeg boravka, najviše u Fiorentininu trening-kampu, nije se naslućivalo što se sprema, a posebice smo bili šokirani kada smo čuli da je desetak prvotimaca s kompletnim stručnim stožerom već zaražen, kao i jedan naš suigrač, koji je u, za ostale, ovo nesretno vrijeme bio ozlijeđen, tako da nije dolazio u svlačionicu i na zajedničke treninge. U Zagrebu smo se prijavili epidemiologu te dobili upute kako se ponašati u dodijeljenoj samoizolaciji koja uskoro istječe. Simptomi bolesti se ne pojavljuju, pa se nadamo da će tako i ostati - referirao nam je napadač Fruk trenutačni status. Glasno razmišljajući zatim o talijanskom koji je na više načina neizvjestan:

- Iako sam godinu dana u Italiji, nisam se još dovoljno prilagodio njihovu nogometu. Naglasak je na taktici, tako da se svi njoj podređujemo, a mi napadači često pri tomu bivamo malo u kontaktu s loptom. Nisam se ni izborio za standardnu poziciju u udarnoj momčadi u kojoj vlada velika konkurencija jer permanentno, sa svih strana svijeta, stižu daroviti nogometaši koji bi karijeru htjeli napraviti u Fiorentini, odnosno Italiji. Struka nam apelira na strpljenje, tako da nam preostaje nastaviti maksimalno trenirati te vjerovati u najbolje. Prije nego što sam stigao u Firencu, bio sam u mogućnosti zaigrati u najboljem razredu Belgije, gdje sam u Mouscronu čekao 18. rođendan. Kako je tamo doigravanje, koje tada nije imalo imperativ rezultata, trener prvoga sastava htio mi je dati priliku, u čemu me onemogućila ozljeda, ali i ostala otvorena vrata. Godina je završila i došlo je vrijeme preseliti se na ‘Čizmu‘, tako da sam se našao tu gdje jesam pokušavajući karijeru kanalizirati u željenom smjeru - zaključio je Fruk, koji je na terenu, kao i životu, izraziti individualac.

U iščekivanju ljeta
Veznjak Marko pak je suprotnost Tonijevih karakteristika jer radi za kolektiv i to na autoritativan način koji mu je donio kapetansku traku juniorske hrvatske reprezentacije. Njemu je ljeto, također, ključno za nastavak karijere, koja je na čekanju:

- Prva je sezona u Italiji bila doista odlična i bitno sam tada napredovao u svim segmentima igre. Nadovezala se nešto skromnija, ali, donekle, očekivana jer se dosta toga u klubu promijenilo, uključujući i osnaživanje konkurencije. Nisam je se bojao do sada, pa neću i ubuduće, a bude li zdravlja, vjerujem da ću ispuniti ono o čemu sam maštao kada sam prvi put zakoračio na nogometni teren u Đakovu. Osjetio sam da mogu, ali bi se trebalo poklopiti više okolnosti kako bih zaigrao na najvećoj sceni, što će primarno ovisiti o meni. Ljeto sam stoga nestrpljivo iščekivao jer bi mi definitivno trebala biti određena nogometna sudbina, koju je teško sada proreći. Samopouzdanja te volje i želje mi ne nedostaju, tako da sam spreman na sve opcije, posebice jer je najteže razdoblje odvojenosti od kuće i prilagodbe u tuđini iza mene - zaključio je Marko, za kojega kolokvijalno kažu da igra "box to box", a psihološka stabilnost istaknutija mu je vrlina.

Dražen Lekšan
Mladi igrači vratili su se kući i vrijeme provode u obiteljskom krugu uz apel: “Ostanite kod kuće”.
Klub u izolaciji
Talijanskog prvoligaša Fiorentinu, kao i cijelu Italiju, koronavirus nije zaobišao. Klub, u kojemu igra i hrvatski nogometni reprezentativac Milan Badelj, prije nekoliko je dana objavio kako u svojim redovima ima deset članova pozitivnih na koronavirus. Od deset zaraženih, troje je boravilo u bolnici, a ostali su bili u kućnoj karanteni. Vlasnik kluba iz Firence Rocco Commisso kazao je kako je situacija loša i kako se u Firenci sad ne razmišlja o nogometu, nego o zdravlju.
Najčitanije iz rubrike