Regija
AGRARCI I ZABRANA KRETANJA

Propusnice poljoprivrednicima izdaje Ministarstvo sa Stožerom CZ-a
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Propusnice će dobiti vlasnici domaćih životinja, proizvođači poljoprivrednih proizvoda, pčelari...
ĐAKOVO - Od ponedjeljka, zbog pandemije, važeća Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koju donosi Nacionalni stožer civilne zaštite (NS) dovodi u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje.Jer, stoku treba nahraniti i napojiti, usjeve zasijati, tretirati, prihraniti… K tome, zabrana se pojavila u trenutku kada se treba zahuktati sjetva, koja je dosad obavljena na 10 posto površina od ukupno 600.000 hektara. U pitanju je, jednom riječju, proizvodnja hrane, strateška stvar svake zemlje. Da bi poljoprivrednici mogli do polja, stoke, pčelinjaka, voćnjaka…, Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo da će ono, u suradnji s Nacionalnim stožerom, izdavati poljoprivrednicima propusnice za kretanje

"Poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima", navode u Ministarstvu. Njegovi službenici uključit će se u rad lokalnih stožera CZ-a kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih aktivnosti, no uz visoke mjere sigurnosti. Propusnice će se izdavati posjednicima domaćih životinja što su u objektima izvan vlasnikova mjesta prebivališta, proizvođačima poljoprivrednih proizvoda da bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama, kao i pčelarima da mogu do košnica jer postoji opasnost da bi bez njih moglo doći do uginuća velikog broja zajednica.

Nadalje, dopusnice se izdaju i da bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i sl.). Jer, zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje kako domaća proizvedena roba ne bi propala. Dopusnice se izdaju i da bi se omogućila nužna putovanja radi nabave svih vrsta repromaterijala - sjemena, goriva i dr.

U Ministarstvu ističu da će se zahtjevi zaprimati preko telefona, maila ili na web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem e-pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede po županijama. "Najpoznatiji ratar" u nas, Matija Brlošić, pita se kako će "jedan službenik opslužiti tisuće ljudi u ishođenju propusnica".

Za 20 županija Minsitarstvo poljoprivrede odredilo je svoje djelatnike za izdavanje propusnica poljoprivrednicima, navodeći kontakt-brojeve telefona te mail-adrese...

Suzana Župan
20

županija “pokriveno” je djelatnicima Ministarstva poljoprivrede za ishođenje neophodnih propusnica
Brlošić: Mogla je poslužiti zelena kartica
- Zar nije zelena kartica, poljoprivredna iskaznica sa svim potrebnim podacima, dovoljna za ishođenje propusnice, a čime bi taj posao bio pojednostavljen, a ispoštovao bi proceduru?! - pita se Matija Brlošić. Dodaje, zelena kartica ne može se zlorabiti jer uz nju ide i predočenje osobne iskaznice.

- Prvotno je tumačenje bilo da OPG-ovi i obrti, kao pravne osobe, sami sebi, svojim nositeljima kao svojim rukovoditeljima, izdaju propusnice. Pa OPG je poput firme. Sve je time moglo biti jednostavno, a sada je u ovim uvjetima složeno - kaže Brlošić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike