Novosti
UNATOČ EPIDEMIJI - VLADA OPTIMIZAM

Dahlia: Život mi je u Baranji kvalitetniji
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Mlada poduzetnica rođena u Njemačkoj, nakon šest godina u Baranji, kaže da ne ide nikamo iz Hrvatske

I turistički djelatnici Baranje suočeni su s otkazivanjem svih rezervacija, a objekti su im od donošenja mjera središnjeg Stožera civilne zaštite i zabrane rada - zatvoreni. Ova nepredvidljiva situacija zatekla je i mladu Zmajevčanku Dahliju Zajec, vlasnicu OPG-a Podrumi Zajec, kojoj su narudžbe otkazane sve do početka svibnja ove godine. No ona ne odustaje i ovo vrijeme nastojat će iskoristiti da što više poradi na prezentaciji svoga OPG-a te asortimana koji nudi gostima. Međutim njezina je priča jedinstvena i zanimljiva za sve mlade ljude koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske.Kupili podrum

Ova je danas 23-godišnja djevojka rođena u Njemačkoj, gdje je provela djetinjstvo, školovala se i radila. Kada je napunila 15 godina, majka Klara prvi ju je put povela u posjet Baranji i svom rodnom mjestu Zmajevcu i već tada je Dahlia shvatila da je to mjesto u kojemu želi živjeti, da je to upravo ono što je najviše privlači. Tako da kod Dahlije nije to bila samo ljubav na prvi pogled nego je bilo tu nešto i mnogo dublje, uzajamna privlačnost i povezanost s obiteljskim korijenima.


- Iako sam rođena u Njemačkoj, prvo sam naučila govoriti hrvatski jezik. No od vrtića i kroz cijelo školovanje bila sam u društvu Nijemaca, osjećala sam se kao domaća, a i oni su me tako primili. Imala sam veliko i dobro društvo i s mnogima sam od njih i danas u kontaktu - prisjeća se Dahlia svog djetinjstva u Bavarskoj.


Njezini roditelji odlučili su se u inozemstvu ostati do ostvarivanja prava na mirovinu, a onda se vratiti u Hrvatsku, i to u Baranju, gdje su upravo zbog toga 2013. godine u zmajevačkom surduku kupili dva stara podruma. U njihovu obnovu i preuređenje u ruralnu kuću za odmor s četiri sobe i osam kreveta i kušaonicu vina s jednom dvokrevetnom sobom uložili su oko 60 tisuća eura. Naime, u dogovoru s vlasnikom obližnjeg restorana Dahlijini roditelji su i iz Njemačke mogli izdavati sobe turistima.


Međutim, Dahlia je tu vidjela svoju priliku da si ostvari san i preseli se u Hrvatsku, koja joj nakon prvog posjeta nije izlazila iz glave.


- Mama mi je rekla da moram završiti školu u Njemačkoj. Već sa 16 godina povremeno sam konobarila i ni ne znajući ulazila u svijet turizma i ugostiteljstva. Završila sam školu za korespondenta za njemački, engleski i španjolski jezik i postala poslovna prevoditeljica za te jezike višeg reda. Radila sam i u zračnoj luci u Hamburgu, upoznala puno ljudi. Dobro sam zarađivala, no Njemačka više nije ono što je bila prije 10 ili 15 godina. I sami Bavarci kažu da to nije više ona država u kojoj su živjeli zadovoljni ljudi. Mnogi moji prijatelji Nijemci sreću su potražili u Španjolskoj, Australiji, Novom Zelandu – pojašnjava naša sugovornica razloge koji su presudili da život nastavi u Baranji.


Kada je prije šest godina došla u Zmajevac s namjerom da u njemu ostane i živjeti, roditelji su joj ponudili da preuzme vođenje OPG-a Podrumi Zajec. I ona sama osjećala je da je upravo turizam ono čime bi se voljela ubuduće i baviti.


- Za mene je sve ovo bilo potpuno novo, interesantno i totalno suprotno od onoga kako sam živjela u Njemačkoj. Nakon šest godina provedenih ovdje, mogu reći da mi je ovdje život kvalitetniji i bolji i ne bih više otišla iz Hrvatske – govori Dahlia. Kaže da je samo u jednom trenutku došla u situaciju da preispita svoju odluku o povratku. Bilo je to kada je tri mjeseca čekala da dobije boravišnu dozvolu.


- Gotovo sam odustala, ali sam onda sebi rekla: ‘Nećete me zezati‘, i ustrajala u naumu. Naravno da je sve lakše ako imate nekog poznatog, no tako je sada i u Njemačkoj - sjeća se ona svojih početaka koji nisu bili laki za nekog tako mladog u potpuno novoj sredini. A onda su počeli dolaziti gosti.
Nije požalila

- Bili su mi ovdje prijatelji s kojima sam odrasla u Njemačkoj. Oduševljeni su kako su se proveli jer toga u Njemačkoj nema, čak ni tamo kamo su se odselili. Dolaze nam gosti iz cijele Europe, ali i Hrvatske. Neki dolaze s obiteljima na odmor, djeca uživaju u slobodi i igri, a odrasli u dobroj zabavi, jelu i piću, kod nas se zaustavljaju i oni koji su na proputovanju. Ljudi znaju za nas u cijeloj Hrvatskoj, oni koji su bili ovdje stalno se ponovno vraćaju jer vole doći ovamo – kaže Dahlia.


Uglavnom, ova mlada turistička djelatnica nije požalila što se odlučila preseliti u Hrvatsku i ovdje nastaviti život. Rezultati pokazuju da dobro i kvalitetno radi, no i da ne planira ostati na tome, nego proširiti asortiman ponude i sadržaja za svoje goste. U prva dva mjeseca ove godine vikendom su svi kreveti bili popunjeni, a sve više gostiju ima srijedom i četvrtkom. Puno je i gostiju iz Osijeka i okolnih mjesta koji se dolaze zabaviti u Baranju te radije ovdje i prenoće nego što što riskiraju gubitak vozačke dozvole.
- Htjela bih samo da dođu gosti u Zmajevac, da ovdje ostanu i prepoznaju tu ljepotu – zaključila je Dahlia.


Tomislav Prusina
Gosta koji želi dobar fiš, vodim tamo gdje je najbolji
Osim što se, vodeći OPG Podrumi Zajec, Dahlia bavi izdavanjem soba i primanjem gostiju, bavi se i proizvodnjom vlastitog vina. Njezina vinska priča započela je na hektar i pol starog vinograda koji su izvadili i na njegovo mjesto zasadili divlji čokot na koji su kalemili rezistentne novije sorte. U vlastitom podrumu koji se nalazi u kušaonici godišnje se preradi između 7 i 10 tisuća litara vina. Najviše se proizvede graševine, koja se na ovim prostorima najviše i konzumira, zatim cuvee rose, cabernet souvignon čisti, šiler. U ponudi imaju graševinu i cuvee rose. Uz to je još i žuti muškat, a ove godine izborna berba je traminac. Naravno, da bi dostigli te količina vina, dio grožđa kupuju od domaćih proizvođača. "Kada su nam dolazili gosti, tražili su gdje mogu kupiti vino. I to nas je ponukalo da krenemo s vlastitom proizvodnjom. Naša su vina već dobila i priznanja, no uglavnom je riječ o domaćim natjecanjima. Najvažnije je međutim da su naši kupci i konzumenti zadovoljni", tvrdi Dahlia, dodajući kako gostima nudi i preporuča uglavnom proizvode koji su nastali u Baranji i kod domaćih proizvođača. Ističe kako sa svima koji se na bilo koji način bave turizmom u Baranji želi dobru suradnju, posebno s ljudima u Zmajevcu. Nekada je, kaže, to vrlo teško jer se pojedinci ne žele odreći slobodnog dana ili pak sudjelovati u nečemu ako od toga nemaju direktne koristi. "Moj je moto da gost uvijek bude zadovoljan i ako želi pojesti dobar fiš, odvest ću ih tamo gdje prave najbolji fiš. Žele li popiti muškat ili traminac, otići ćemo tamo gdje toga ima. Ako žele roštiljati, zajedno ćemo i to odraditi. Nije mi teško to učiniti za goste, ali želim pomoći i mojim susjedima", naglašava Dahlia, koja planira povećati kapacitete.
Iako sam tamo dobro zarađivala, Njemačka više nije ono što je bila prije 10 ili 15 godina
Najčitanije iz rubrike